Yksinhuoltajuus ei
ole valintakysymys

Kiitos Katja Keisalalle hänen erinomaisesta kirjoituksestaan Yksinhuoltajan perhe on ehjä (TS 20.8.). Haluaisin kuitenkin lisätä vielä, että kaikki yksinhuoltajaäidit eivät ole itse valinneet yksinhuoltajuuttaan. Hyvin monet heistä ovat myös jätettyjä aviovaimoja. Nämä vaimot ovat käytöksellään, useimmiten tietämättään ja tahtomattaan, toki omalta osaltaan vaikuttanet avioliiton särkymiseen, mutta useat heistä olisivat kuitenkin vielä halunneet yrittää löytää muun vaihtoehdon kuin avioero. Mies on kuitenkin etsinyt itselleen jo avioliiton aikana uuden rakkauden eikä halua jatkaa perhe-elämää.

Varsinkin alkuaikoina yksinhuoltajaäiti on tällöin kovilla. Yhtälö todellakin on vaikea: työssäkäynti, lastenkasvatus, kodinhoito ja oman elämän pirstaleiden kokoaminen, jotta jaksaisi jatkaa.

Oman kolhiintuneen itsetunnon ja särkyneen sydämen korjaamiseen menee aikaa, joka sekin on lapsilta pois. Kuitenkin se on välttämätöntä, jotta lapset todellakin voivat saada sen tasapainoisen kodin myös yhden vanhemman perheessä. Sama tilanne lienee tietenkin myös silloin kun erotaan esimerkiksi perheväkivallan tai juoppouden takia, siitä vain ei ole minulla kokemusta. Lapset ovat kuitenkin myös voimavara, joka auttaa yksin jäänyttä vanhempaa jaksamaan eteenpäin.
Aloitteleva yksinhuoltaja