Jerusalem on juutalainen kaupunki

Camp Davidin rauhanneuvottelut epäonnistuivat - tai onnistuivat riippuen siitä, kuka ja keiden kannalta asiaa tarkastelee. Arafat sai omiensa parissa sankarin vastaanoton taipumattomuudestaan. Barak sai puolestaan kiitosta torjuntavoitostaan. Jerusalemia ei jaettu.

Clintonin ja Barakin mukaan umpikujaan ajauduttiin Arafatin taipumattomuuden vuoksi. Arafat halusi kaiken eli koko historiallisen Jerusalemin. Turun Sanomien pääkirjoituksessa 27.7. syyllistettiin puolestaan Israelia taipumattomuudesta. "Yhtä hyvin voidaan kuitenkin myös Israelia syyttää taipumattomuudesta, koska Itä-Jerusalem on vanhastaan arabialuetta, jonne Israel on myöhemmin asuttanut siirtolaisiaan." Toisin sanoen Israelin tulisi poistua vähin äänin nk. vanhasta Jerusalemista, niin että ns. palestiinalaiset voisivat julistaa sen oman uuden arabivaltionsa pääkaupungiksi!

Toisaalla Turun Sanomissa saksalainen Lähi-idän asiantuntija professori Udo Stenbach toteaa, että " palestiinalaisten vaatimukset Itä-Jerusalemin palauttamisesta ovat oikeutettuja". Jostakin syystä jotkut haluavat tehdä Jerusalemista arabialaisen kaupungin, vaikka sellaisena sitä ei ole koskaan tunnettu, puhumattakaan, että Jerusalem olisi ollut joskus jonkin arabivaltion pääkaupunki.

Jerusalem on kautta sen 3 000-vuotisen historian yhdistetty aina kiinteästi juutalaisuuteen. Se on ollut jo aikoinaan juutalaisvaltion pääkaupunki. Se että juutalaisia on pyritty häätämään kaupungistaan ajoittain hyvinkin verisesti ei tee kaupungista roomalaista, turkkilaista, arabialaista tai brittiläistä.

Tällaisesta yksipuolisesta historian muistamisesta ja arabiosapuolen "oikeutettujen" vaatimusten vakuuttelusta on näyttänyt tulevan joidenkin Lähi-idän "asiantuntijoiden" taiteen laji. He haluavat jatkaa hengenheimolaistensa eli juutalaisten Jerusalemista häätäjien synkkää perinnettä. He muistavat vain ns. vanhan Jerusalemin arabialaisen historian, mutta ummistavat silmänsä Jerusalemin paljon merkittävämmältä ja mittavammalta juutalaiselta historialta. Juutalaisia on hajaannuksesta huolimatta asunut Jerusalemissa tuhansia vuosia.

On myös karkeaa todellisuuden vääristelyä väittää Jerusalemissa asuvia ja sinne muuttavia juutalaisia vain siirtolaisiksi. Helsinkiin muuttavat turkulaiset ovat enemmän siirtolaisia kuin Jerusalemiin muuttavat juutalaiset. Samaan sarjaan kuuluu myös vaatimus Itä-Jerusalemin palauttamisesta ns. palestiinalaisille. Israel valtasi vuonna 1967 Jerusalemin vanhan osan Jordanialta, ei ns. palestiinalaisilta. Tätä ennen Jerusalem oli brittiläisen mandaattihallinnon alaisuudessa.
Juhani Venetvaara