Kirjoittajavieras-kolumni/Ruth Hasan:
Minne menet Turku

Säästämmekö itsemme eli turkulaiset hengiltä. Uuvutammeko henkilökuntamme ja laiminlyömme vanhuksemme. Tarvitsemme ehdottomasti selvän asennemuutoksen. Nimitettäköön sitä rakennemuutokseksi, jos se sana on hohdokkaampi.

Meidän on määriteltävä, mikä itsekunkin mielestä on meille turkulaisille tärkeintä. Kuka tahansa vanha tai nuori saattaa sairastua ja tarvita pikaista leikkausta.

Tuskaisena odottavalle potilaalle tuo vähän lohtua se, että on hienoja suunnitelmia ja strategiapapereita ja että olemme edelläkävijöitä, mitä uutuuttaan hohtaviin atk-laitteisiin ja tiedonsiirtoon tulee.

Ne, jotka ovat tutustuneet vanhustenhoivan nykytilanteeseen, kauhistelevat sitä joko läheistensä tai lähimmäistensä osalta. Toiset taas suhtautuvat pelonsekaisin tuntein omaan tulevaan kohtaloonsa.

Säästökohteina nähdään kuitenkin ensisijaisesti henkilökunnan palkat samalla kun hyväksytään kymmenien miljoonien sijoitukset atk-laitteisiin. Tuntuu kuin ihmisistä huolehtiminen olisi vanhanaikaista ja että virkamiehet ja päättäjät on vallannut lähes täydellinen atk-huuma ja sokeus.

Suurinta mahdollista tuhlausta on, että turkulaisten verovaroilla rakennettu korkeatasoinen kirurginen sairaala toimii vajaakäytöllä. Valtuusto myönsi alkuvuodesta 3 milj. mk ortopedisten jonojen purkamista varten. Kirurgisen sairaalan tasokas henkilökunta tarjoutui keväällä purkamaan jonoja suorittamalla leikkauksia ylitöinä tyhjänä olevassa leikkaussalissa, koska pitkät jonot ovat vastuuntuntoiselle henkilökunnalle vaikea henkinen rasite.

Kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto ei mm. virastopäällikön kielteisen asenteen johdosta suostunut henkilöstöryhmien yhteisesti esittämiin mielestäni kohtuullisiin ylityökorvauksiin.

Ostettiin mieluummin kyseisiä leikkauksia kalliimmalla hinnalla Tyksistä ja yksityiseltä Pulssilta. Samalla rahalla saadaan vähemmän leikkauksia, kuin mitä olisi saatu omassa sairaalassa. Kyseessä oli myös eräänlainen epäluottamuslause omaa henkilökuntaa kohtaan. Seurauksena joka tapauksessa erittäin pätevä ortopedi sanoi itsensä irti. Jonot eivät ainakaan lyhene, koska hänen virkansa on edelleen täyttämättä.

Kirurgiseen sairaalaan rakennettiin paljon kiitosta saanut gynekologinen osasto. Nyt sielläkin jonot uhkaavat lähteä uuteen kasvuun. Osaston kolmesta virasta ylilääkärin virkaa ei julistettu auki ja tällä hetkellä leikkauksia suorittaa vain yksi vakinainen gynekologi, koska toinen vakinainen lääkäri on pitkällä sairaslomalla.

Lähdettäessä käsittelemään vuoden 2000 talousarviossa pysymistä ja ensi vuoden tulo- ja menoarviota ehdotan, että saatetaan kirurginen sairaala toimimaan täydellä teholla täyttämällä vapaina olevat virat.
liian suureen työtaakkaan. Täytetään hoitohenkilökunnan virat ja toimet vakinaisilla ja hankitaan tarvittavat sijaiset mahdollisimman ajoissa.

Lopetetaan joulunaikaisesta erittäin kalliiksi tulevasta kirurgisen sairaalan sulkemisesta uhittelu.

Atk-laitteistoon panostaminen voi odottaa, apua tarvitsevat ihmiset eivät.
Kirjoittaja Ruth Hasan on Turun kaupunginvaltuutettu (sd).