Kirjoittajavieras -kolumni/Bertil Lund
Turku pesee kasvojaan

Kiltit lapset on opetettu pesemään kasvonsa aamuin illoin. Ja jos halua ei ole ollut, isän komento on saanut lapset kasvojen pesuun. Turkukin yrittää monin tavoin parantaa ulkoista ilmettään eli pestä kasvojaan, mutta puuttuu komentava isän ääni, joka saisi jotain tapahtumaan.

Nyt jyllää demokratia eli kaikkien valta. Tuskin inhoan mitään muuta sanaa niin paljon kuin sanaa demokratia. Kun jokainen pyrkii pistämään lusikkansa soppaan, niin mitään valmistahan ei tule tai se tulee pitkällä viiveellä. Kaupungissa ja valtiossa pitäisi kuulua yksi komentava ääni, niin kuin isän ääni perheessä, ääni, jota totellaan.

Turussa taistellaan parast'aikaa monista kaupunkilaisia kiinnostavista asioista. Kauppatorin ilmettä pyritään parantamaan oikein arkkitehdin suunnitelmalla. Kauppatorille on lähes 200 vuoden aikana kehittynyt kysynnän ja tarjonnan eli ostajien ja myyjien mukainen myyntipaikkojen jakauma. Kun nyt joku arkkitehti yrittää pakolla panna asiat uuteen järjestykseen, niin susihan siitä tulee.

Parkkiluolan voi toki tehdä torin alle. Ajon sinne on tapahduttava Puolalanmäen parkkitalon kautta ja ylöstulot jalankulkijoille Hansa-kortteliin, Forumiin, Wiklundin pihalle ja Tohtoritalon lähelle.

Kävelykatua on puuhattu sinne ja tänne. Aina yhtä huonolla menestyksellä. Keskustan kaduilla pyrittiin rajoittamaan henkilöautoliikennettä, mutta nyt kun ei mitään valvontaa ole, ajellaan siellä yksityisautoilla kuten ennenkin. Kehottaisin suunnittelijoita ja päättäjiä tutustumaan Helsingin Robertinkatuun. Sieltä löytyy kaikki kävelykadulle ominaiset puitteet.

Kauppahallin viereen puuhataan suurta elokuvakeskusta. Mitä järkeä siinä on, että näinkin pieneen kaupunkiin rakennettaisiin kaksi mammuttiteatteria. Onhan jo yksi rakenteilla. Eikö ole parempi, että Turussa on yksi menestyvä kinotalo kuin kaksi kituvaa. Tätä uutta projektia vastustamaan on asettunut yli 15 000 turkulaista. Jollei tällä ole painoarvoa niin millä sitten. Eikö kannattaisi harkita hallin viereen keskustakylpylää, missä voisi ympäri vuoden nauttia trooppisesta lämmöstä hierontoineen ja muine hoitoineen,

Kun sanotaan, että Turku on kulttuurin kehto, joku koiranleuka - lienee tamperelainen - on vastannut, että kehdossa se kulttuuri siellä vieläkin on. Pakkohan tähän on yhtyä, kun kaupunki ylläpitää tappiolliset kulttuuritapahtumat vuosi vuoden jälkeen. On väärin, että turkulaiset maksavat tappiot tapahtumista, joissa suurin osa mukanaolijoista on muualta kuin Turusta.

Niillä rahoilla, joita kaupunki vuosittain mättää näidenkaltaisten tapahtumien tappioihin, saataisiin muutamassa vuodessa satamasta torille katettu ja lämmitetty kävelykatu "Riversidepromenade". Sinne katon alle kaikki kaupungin kirppikset ja pubit, niin turistivirtaahan ei mikään pysähdyttäisi. Ja olisihan se joulukatunakin verraton.
Kirjoittaja Bertil Lund on turkulainen agronomi ja tiedotusalan yrittäjä.