Ilollakin olkoon rajansa

Lehtikuva<br />Kirjoittajan mielestä "konsulien" pitäisi valvoa Suomen lipun käyttöä. - Nyt viime sunnuntaina Hungaroringin formulakilpailusta miljoonille televisioituna nähtiin mitä ihmeellisimpiä versioita isänmaamme symbolista.
Lehtikuva
Kirjoittajan mielestä "konsulien" pitäisi valvoa Suomen lipun käyttöä. - Nyt viime sunnuntaina Hungaroringin formulakilpailusta miljoonille televisioituna nähtiin mitä ihmeellisimpiä versioita isänmaamme symbolista.

En ole yltiöisänmaallinen, enkä liioin ns. tiukkapipoinen, mutta on tiettyjä rajoja ja normeja, joiden perinteisesti toivoisin säilyvän. Presidenttimme Mauno Koivistokin aikanaan kiinnitti huomiota kansallistunteen näkymättömiin vaaroihin. En halua ottaa niihin kantaa, mutta sen verran harras silti olen, että eräitä sen ulkoisia, ehkä tarkemmin harkitsemattomia ilmenemismuotoja paheksun. Enkä usko olevani ainoa.

Takavuosina ns. rokkikansa ja nykyisin innokkaimmat urheilua lehtereiltä seuraavat kannustusjoukot ovat ottaneet sen kummempia omantunnontuskia tuntematta tai asiaa lainkaan syvällisemmin ajattelematta, vapauden telmiä Suomen lipun kanssa ihan miten kukin tykönään keksii. Joku kietoutuu lippuun, joku piirtää tai kirjoittelee siihen omia lisäyksiään, iskulauseita tai idolinsa nimiä ja logoja. Samaan salkoon tai paremminkin huiskuttelutankoon voidaan surutta panna muitakin lippuja ja viirejä jne.

Taitaapa olla Elysee-hallinkin seinillä ja lehtereillä monia TPS-muokattuja Suomen lippuja. Samoin siellä jääkiekko-otteluissa Pohjois-Amerikasta kritiikittä apinoitu, teennäisellä tekohartaudella veisattu ja keskimäärin noin 8 000 erilaisella paikallisten pubien virittämällä "kunnioituksella" kuunneltu Maamme-laulu pääsee jo pian hunajata-rallatusten sarjaan.

Nyt viime sunnuntaina Hungaroringin formulakilpailusta miljoonille televisioituna nähtiin mitä ihmeellisimpiä versioita isänmaamme symbolista, Suomen lipusta. Tosin ei toisenkaan symbolin, kansallislaulumme, aikana edes juhlan sankari Mika, pystynyt hillitsemään riemuaan ihan sen edellyttämään tyyneyteen.

Toki kannustaa ja riemuita pitääkin. Mutta jotenkin muistelen, että mm. olisi olemassa jopa jokin lakikin, joka tarkkaan määrittelee, miten lipun kanssa saa ja voi menetellä; kansallislaulusta en tiedä. Niin että - kirjaimellisesti - konsulit sun muut, valvokaa!
Ei urheilukaan pyhitä
sentään kaikkea