Viipyvää ateriointia Turussakin

TS/Marttiina Sairanen<br />Pikaruokailua vastustavan liikkeen Slow Food Finlandin Turun pöytäkunta perustettiin viime kesänä.
TS/Marttiina Sairanen
Pikaruokailua vastustavan liikkeen Slow Food Finlandin Turun pöytäkunta perustettiin viime kesänä.

Viime tiistain TS:ssä oli Brysselissä asuvan englantilaisen toimittajan David Haworthin kirjoitus otsikolla "Hidasruokaa pöytään". Siinä kirjoittaja kertoo miten hän Italian lomallaan kohtasi uuden ilmiön nimeltään "Slow Food". Vaikka ilmiö ehkä toimittaja Haworthille oli uusi, ei Slow Food -liike ole mikään vasta havaittu tähden lento.

Slow Food -liike sai todella alkunsa Italiasta, jossa eräät kulinaristit kauhistuivat, kun Rooman historialliselle Piazza di Spagnalle alkoi nousta McDonalds -pikaruokaravintola. Tämä "fast foodia" vastustava liike sai nimekseen Slow Food ja vuosi oli 1986. Yhdistyksen tarkoituksena on aina ollut korostaa yksilön oikeutta oppia nauttimaan erilaisista mauista, rauhassa ja hyvässä seurassa.

Kansainväliseksi liikkeeksi Slow Food laajeni Pariisissa joulukuussa 1989, jolloin 500 henkilöä ympäri maailmaa kokoontui illalliselle, jossa päätettiin yhteisesti puolustautua kiireisen elämänrytmin aiheuttamilta negatiivisilta vaikutuksilta.

Tämä etanan symboloima hidas aalto on noin kymmenessä vuodessa vallannut sijakseen yli 35 maata ja jäseniä liikkeessä ilmoitetaan olevan noin 60 000.

Suomen aalto saavutti jo 1993, jolloin Slow Food Finland perustettiin Tuusulassa. Nykyisin pöytäkuntia on ympäri maata ja jäseniä on noin 200. Turun pöytäkunnan perustamisesta mainittiin myös TS-Extrassa 25.6.1999.

Kansainvälinen toiminta on edelleen keskittynyt Italiaan, jossa Torinossa pidetään joka toinen vuosi suuret makuelämysten messut "Salone del Gusto".

Vuoden 1998 messuilla vieraili 126 000 kulinaristia ympäri maailmaa. Tänä vuonna messut pidetään 25-29. lokakuuta ja kansainvälisiä ruokatoimittajia on kutsuttu tutustumaan messuihin ja tietenkin itse slow food -liikkeeseen.
Pentti Arvela