Viihdekeskus sopisi VPK:n talon kortteliin

Turun tietokuva Oy<br />"Elokuvakeskuksen pääsisäänkäynti voisi näyttävästi sijoittua juuri Humalistonkadun päähän. Paikan elokuvallinen historia, tietty salaperäisyys ja VPK:n taloon liittyvä nostalgia antavat hyviä "juuria" sen viihteelliselle tulevaisuudelle", rakennusarkkitehti Teuvo Ranki kirjoittaa.
Turun tietokuva Oy
"Elokuvakeskuksen pääsisäänkäynti voisi näyttävästi sijoittua juuri Humalistonkadun päähän. Paikan elokuvallinen historia, tietty salaperäisyys ja VPK:n taloon liittyvä nostalgia antavat hyviä "juuria" sen viihteelliselle tulevaisuudelle", rakennusarkkitehti Teuvo Ranki kirjoittaa.

Ratkaisu Finnkinon elokuvakeskuksen sijoittamisesta Turun kauppahallin kylkeen tulee syksyn mittaan päättäjien käsittelyyn. Toivottavasti sijoittamisen sallivaa päätöstä ei koskaan synny. Kaupunkikuvallisia ja kauppahallin toimintaedellytysten jatkumiseen liittyviä perusteluita on käsitelty runsaasti julkisuudessa. Kauppahallin kauppiaiden huolta tulevaisuudestaan kuvaa heidän nimienkeruuadressinsa piha-alueensa säilyttämiseksi. Allekirjoittajien määrä ilmentää myös kaupunkilaisten huolta hallistaan.

Elävä kauppahalli ympäristöineen edustaa merkittävää kulttuuria ja rikastuttaa Turun imagoa. Elinvoimaisuutensa ja kiinnostavuutensa säilyttämiseksi voi kauppahallille tulla tulevaisuudessa kuitenkin kehittämis- ja laajenemistarpeita, jolloin piha-aluetta voidaan kipeästi tarvita kauppahallia tukevien toimintojen sijoittamiseen. En haluaisi uskoa päättäjiemme olevan niin lyhytnäköisiä, etteivät he osaa ja halua tällaisia mahdollisuuksia huomioida. Elokuvakeskuksen rakentamiselle juuri kauppahallin viereen on vaikea löytää toiminnallisia perusteita. Rauhoitetaan kauppahallin piha ja haetaan Finnkinolle muita sijoittumismahdollisuuksia.

Jo aiemmin eräät turkulaiset arkkitehdit ovat ehdottaneet (TS 14.4.) elokuvakeskuksen sijoituspaikaksi Turun VPK:n talon ja Eskelinkadun pysäköintitalon välissä olevaa tyhjää aluetta. Mikäli tämä paikka on käytettävissä, olisi se monessa suhteessa luontevampi paikka elokuvakeskukselle.

Paikalla olevat kookkaat rakennukset ovat mittakaavallisesti tasavertaisia elokuvakeskuksen vaatiman suuren massan kanssa. Pysäköintitalon korkea, ikkunaton seinä aivan odottaa viereensä isoa rakennusta. Päivänvaloa kaipaamattomat elokuvasalit on luontevaa sijoittaa juuri tätä seinää vasten. Niin, ja ovathan pysäköintitilat jo vieressä valmiina. Tämä halventaisi rakentamistakin. Synergiaetuja myös VPK:n talon toimintoihin ja käyttömahdollisuuksiin liittyen löytyy varmasti.

Kulkuyhteydet saadaan Linnankadulle, Eskelinkadulle, Eerikinkadulle ja Humalistonkadulle. Myös elokuvakeskuksen pääsisäänkäynti voisi näyttävästi sijoittua juuri Humalistonkadun päähän. Paikan elokuvallinen historia, tietty salaperäisyys ja VPK:n taloon liittyvä nostalgia antavat hyviä "juuria" sen viihteelliselle tulevaisuudelle. Kauppatorilta on sitä paitsi vain parin minuutin kävelymatka paikalle. Mikäli uusille elokuvasaleille on todellista kysyntää, elokuvayleisö jaksaa taatusti tänne asti.

Kaupunkikuvan kannalta tämäkään paikka ei ole ongelmaton. Vaikka iso rakennusmassa sopeutuukin tähän ympäristöön helpommin, asettaa arvokkaan VPK:n talon huomioiminen ja Eskelinkadun katukuvan eheyttäminen erityisiä vaatimuksia rakennussuunnittelulle sopusuhtaisen ja ajallisesti kestävän ratkaisun aikaansaamiseksi.

Syksyn kunnallisvaalien lähestyessä toivoisin näkeväni vaalimittareita, jotka toisivat esille ehdokkaiden arvostuksia myös kaupunkikuvallisissa ja kaupunkilaisten vaikuttamismahdollisuuksiin liittyvissä kysymyksissä. Tämä virkistäisi vaali-ilmastoa ja kannustaisi uurnille, jos äänestäjät kokisivat, että heillä on todellinen mahdollisuus saada omia arvojaan puolustavia ehdokkaita myös valtuustoon. Nykyinen tilanne tulee muuten jatkumaan, jossa päättäjät voivat rauhassa jättää ympäristön arvot markkinavoimien ratkaistavaksi.
Teuvo Ranki
Rakennusarkkitehti,
Turku