Luostarinmäen outo opastus

TS/Robert Seger<br />Käsityöläismuseon vaiteliaat oppaat mykistivät vierailijan.
TS/Robert Seger
Käsityöläismuseon vaiteliaat oppaat mykistivät vierailijan.

Kävin tutustumassa Luostarinmäen Käsityöläismuseoon. Ensimmäiseen kohteeseen saavuttuani näin vanhanaikaiseen pukuun pukeutuneen opastytön, joka teki jotain käsityötä. Tervehdin häntä. Mitään sanomatta hän vilkaisi minuun ja jatkoi sitten töitään.

Katselin hetken aikaa, kuinka työ edistyi. Näppärästi se tuntui käyvän, vaikken tiennytkään, mitä siinä tapahtui. Siksi lopulta kysyin: "Mitä oikein teet?"

Ei vastausta. Toistin kysymyksen vähän äänekkäämmin. Ei vieläkään vastausta. Epäilin tyttöä kuuroksi.

Kysyin vielä jotain englanniksi. Tyttö hymyili, mutta ei vastannut mitään. Tämän "keskustelumme" aikana hän ei edes nostanut katsettaan omista käsistään. Odotin vastausta vielä hetken, jonka jälkeen poistuin rakennuksesta hölmistyneenä.

Useimmissa paikoissa kävi samantyylisesti. Nuoret oppaat eivät juuri suutaan avanneet. Eräs oppaista oli jopa uppoutunut jonkin romaanin lukemiseen niin, että tokko edes huomasi minun kulkevan hänen ohitseen.

En vaatinut lippuluukulta rahojani takaisin, vaikkei käynti ollutkaan 20 markan arvoinen. Sen kuitenkin päätin, etten ihan helpolla lähde tuttavieni kanssa Luostarinmäkeen. Mieluummin esittelen heille vaikkapa Fibonaccia tai Posankkaa.
Raivostuttavan pettynyt