Työstä saatava kunnon palkka

Olin 29.5. Turun VPK-talolla järjestetyssä Aktiivinen sosiaalipolitiikka -seminaarissa kuuntelemassa eri virallisten tahojen näkökulmasta kerrottuna aktivoivan sosiaalipolitiikan työryhmien ehdotuksista. Paneelikeskustelun oli järjestänyt Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestö yhdessä Turun Seudun Työttömien kanssa.

Suomeksi sanottuna tämä tarkoitti sitä, että pitkään työttömänä olleen tai nuoren henkilön on otettava mitä tahansa työtä vastaan saaden siitä 30 mk päivässä työttömyyskorvauksen lisäksi. Minulle jäi tästä tilaisuudesta käteen juuri se minkä olen tiennyt jo pitkään ennestäänkin: paperilla ja virkamiesten pöydillä asiat saadaan näyttämään ihan toimivilta ja onnistuneilta toimenpiteiltä, mutta kun ne tuodaan pois kabineteista niin ne muuttavat muotoaan ja elettynä elävässä elämässä ne ovat jo aivan toista.

Kesäkuun 8. päivänä työttömiä kävi viemässä terveisiä eduskuntaan tämän asian tiimoilta ja siellä minulle vain vahvistui se tieto, että vain harvat kansanedustajat edes tajuavat mistä he päättävät saatika miten heidän päätöksensä vaikuttavat työttömien elämään.

Kuvaavaa nykytilanteesta oli myös se, että kummassakaan tilaisuudessa niitä joita asia pääasiassa koski eli nuoria ja työmarkkinatukea ja toimeentulotukea saavia pitkäaikaistyöttömiä paikalla ei ollut allekirjoittaneen lisäksi montakaan, vaan yleisö koostui pääasiassa työttömien järjestöjen aktiivijäsenistä eli ansiosidonnaisella työttömyyskorvauksella olevista vanhemmista ihmisistä.

Minusta on uskomatonta miten työttömiä nöyryytetään milloin minkin aktivoinnin nimissä minkään tahon puutumatta asiaan tosissaan.

Jos työnteko tehtäisiin oikeasti kannattavaksi, jotta työtön voisi ottaa lyhyitäkin työtilaisuuksia vastaan, niin varmasti monet tekisivät sen, ilman kaiken maailman pakkotoimenpiteitä.

Työn teosta on saatava kunnon palkka vai koskeeko se ainoastaan kansanedustajia.
Tiina Tuominen