Tukeeko Turku
yksityistä
terveydenhuoltoa?

"Turku pääsee lyhentämään ortopedian leikkausjonoja" otsikoi TS 16.6. juttunsa. Siinä kerrottiin ratkaisusta ortopedipulan helpottamiseksi. Turun budjettiin on tänä vuonna varattu kolmen miljoonan markan määräraha ortopedisten leikkausten lisäämiseen. Summasta käytetään noin puolet Turun yliopistollisesta keskussairaalasta hankittaviin palveluihin ja toinen puoli jaetaan uusien ortopedien palkkaukseen ja yksityisiltä ostettavien palvelujen kesken. Terveyslautakunta oli päättänyt ostaa yksityiseltä lääkäriasemalta polven ja lonkan tekonivelleikkauksia.

Terveyslautakunnan päätös ostaa yksityiseltä leikkauksia on merkittävä periaatteelliselta kannalta. Ratkaisu siirtää julkisen terveydenhuollon varoja yksityiselle yritykselle. Onko Turku yksityistämässä terveyspalvelujaan? Samalla rahalla olisi voitu työllistää julkiselle sektorille lääkäri ja pari hoitajaa.

Mielestäni julkisen terveydenhuollon varat tulee käyttää lisäämään sen omaa tuotantoa ja työvoimaa. Julkisia terveyspalveluja täydentävän yksityissektorin tulee toimia palveluja käyttäviltä asiakkailta saatavilla maksutuloilla. Yksityispalveluja käyttävien asiakkaiden kustannuksia kompensoidaan taas Kelan korvauksilla. Julkisen terveydenhuollon ei tulisi käyttää varojaan yksityisen yrityksen pönkittämiseen, koska silloin se sahaa oksaa itsensä alta.
Jukka Kärkkäinen
Ylilääkäri
Turku