Rehellisyys -
katoava luonnonvara

Turun ammattikorkeakoulu on saanut kaupungin sisäisen tarkastuksen toimistolta huomautuksen toimivaltuuksiensa vakavasta ylittämisestä ja hankintaohjeiden laiminlyönnistä. Esimerkiksi kulttuurin tulosalueen johtajalla on oikeus hyväksyä laskuja 60 000 markkaan asti. Hän on jakanut noin 250 000 markan laskun neljään osaan ja hyväksynyt joka osan erikseen.

Näppärää, joskaan ei ihan hyväksyttävää. Johtaja myöntää, että hankinnoissa on menetelty virheellisesti ja sääntöjä on rikottu, mutta sanoo puolustuksekseen, että niin tehdään muillakin ammattikorkeakoulun tulosalueilla. Laitoksen vt. rehtori myöntää myös, että virheitä on tapahtunut ja lisää, että "valvontamenettelyä onkin nyt syytä parantaa". Miten olisi, jos parantaisi toimintatapoja.

Suomalaiset aivotutkijat ovat viime aikoina kunnostautuneet ikävällä tavalla. Ensin tulivat julkisuuteen Kuopion Riekkiset, nämä yliopistolle kuuluvia tutkimusvaroja omille tileilleen ohjailleet isä ja poika. Sitten liittyi joukkoon samansuuntaisten harrastusten parissa puuhaillut turkulainen aivotutkija. Turku oli saanut edustajansa ryhmään.

Oikeudenkäynnin yhteydessä Riekkis-junior ilmoitti, että tilien sekoilu on yleinen tapa ja että hän tietää parikymmentä tapausta, joissa tutkimusrahoja on ohjailtu omille tileille. Tällaisia "omia tilejä" löytyi turkulaisedustajalta jopa 180 kpl. Ei se ihme, että siinä jo omat ja yliopiston varat menevät sekaisin.

Mitä yhteistä on ammattikorkeakoululla ja aivotutkijoilla? Molemmat edustavat korkeata koulutustasoa ja molemmat kasvattavat tulevia työn, taiteen tai tieteen tekijöitä. Molemmat vetoavat toiminnassaan "yleiseen käytäntöön" ja puolustavat tekojaan toisten tekemillä rikkeillä. Ei näytä hyvältä. Vanha suomalainen sananparsi "rehellisyys maan perii" taitaa olla aikansa elänyt. Surullista.

PS. Tarkastuslautakunta on esittänyt vastuuvapauden myöntämistä ammattikorkeakoululle. Kaupunginvaltuusto hyväksyi esityksen 19.6.2000. Eli, siitä vaan, yleinen käytäntö saa vapaasti jatkua.
Kirsti Saksa
Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Turun kirjastotoimenjohtaja.