Kaupunkifestivaalit lopetettava

Turku on pullollaan, enemmän kuin missään muualla, erilaisia nuorten ja lasten tapahtumia, joissa kaupungin järjestyssääntöjä rikotaan ja provosoidaan nuorisoa julkijuopotteluun ja muuhun epäsivistyneeseen käyttäytymiseen.

On vaikea ymmärtää, miksi näille festivaaleille kuten Down by The Laituri ym. vastaaville nuorison ryyppyjuhlille ylipäätänsä annetaan lupia, koska tiedetään kokemuksesta, mikä on lopputulos (mm. TS 14.6.).

Näiden ilottelujen haitat ovat moninkertaiset hyötyyn nähden. Turun seudun nuoret ylipäätänsä muuta valtakuntaa enemmän tainnuttavat aistiensa toimintaa tupakalla, alkoholilla ja huumeilla.

Mistä tämä todellisuuden pako johtuu? Huonosta itsetunnosta?

Syyt ovat varmaan moninaisia. Niitä voivat olla myös vanhempien huono esimerkki, lapsista ja nuorista välittämisen ja lasten ja nuorten toimintarajojen puute. Monet nuoret pakenevat festareissa ja muissa päihdekarkeloissa arkipäivää. Itsesuojeluvaisto puuttuu tässä täysin. Terveyttä edistävää käytöstä jopa paheksutaan. Hullu bailaaminen alkaa houkutella myös niitä, joilla itsesuojeluvaisto vielä toimii melko hyvin.

Tämä suurten joukkojen järjetön "ilonpito" toistuu 2-4 viikon välein vapusta syyskuuhun. Tarvitaan tuhansia tunteja lasten ja nuorten vastavalistusta ja miljoonia markkoja rahaa, jotta päihteiden käytössä ei ylitettäisi nykyistä tasoa. Pelkästään kaljaasit Aurajoessa, lukemattomat olutpankit ja -koulut sekä urheilutilaisuuksissa tapahtuva kaljan kittaaminen toimivat päihdehakuisen kulttuurin markkinoijina niin taitavasti, että vastavalistuksella ei ole juuri sijaa.

Turussa niin kuin muuallakin Suomessa tarvitaan päättäjiä, jotka voivat pysäyttää tämän alamäen. Julkijuopottelun ym. kaupunkikuvaa pilaavan käytöksen kieltäminen on ollut hyvä asia. Mutta kiellon valvonta on jäänyt hoitamatta. Vai oliko näin tarkoituskin, hyvät päättäjät ja järjestyksen valvojat? Nyt tarvitaan resursseja valvontaan. Poliisin on terästäydyttävä usein mahdottoman tuntuisesta tilanteesta huolimatta. Lupaa Down by The Laituri -tyyppisten festivaalien järjestämiseen ei tule myöntää, koska ne aiheuttavat suuria haittaseuraamuksia.

Vanhempien on kerättävä voimansa ja tahtonsa: oltava hyvänä esimerkkinä ja ohjattava lapsia ja nuoria oikeaan suuntaan. Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus. Jos nämä tulevaisuuden toivot tuhoavat itsensä päihteillä ja eivät huolehdi itsestään, kuka pitää Suomea pinnalla?
Pertti Helin
fil.tri
Turku