Karjalasta
on puhuttava

Karjalaan on pudonnut "pommeja" ennenkin, mutta ne eivät ole lamaannuttaneet suomalaisia, eivätkä karjalaisia. Viimeinen "pommi" oli presidentti Vladimir Putinin lausunto 7.6. "Karjalasta ei kannata puhua ja että Karjala on menetetty ikuisesti". Tosiasia on kuitenkin, että rajakysymys hiertää meitä karjalaisia ja kaikkia rehellisesti ajattelevia suomalaisia.

Presidentti Putin taitaa olla niin nuori mies, ettei muista entisen Suomen suurlähettiläs Juri Derjabinin antamaa lausuntoa 4.3.1992 Helsingin Sanomissa jota siteeraan sanatarkasti: "Kaikista asioista tulee voida keskustella ja että rajatkaan eivät saa olla tabuja, vaan niistäkin voidaan kahden hyvässä naapuruudessa elävän kansan kesken neuvotella". Tuntuu siltä, että Venäjällä ei tiedetä mitä vasen käsi antaa ja oikea käsi ottaa.

Näyttää siltä, että todellisia hyviä naapureita emme voi olla ennenkuin Karjala-kysymys on otettu asiallisesti ja virallisesti esille.

Karjala on Suomelta ja meiltä karjalaisilta väkivalloin ryöstetty kahdessa eri sodassa voimakkaamman oikeudella ja sitä emme voi hyväksyä.

Presidentti Putinin tulee tutustua paremmin maamme historian kirjoihin. Voidaan todeta, ettei Karjala ole ollut venäläisten asuttamaa aluetta eikä Venäjän entisen Neuvostoliiton hallinnassa, lukuunottamatta niitä lukuisia sotia ja hyökkäyksiä, joita entinen Neuvostoliitto on tehnyt ystävälliseen naapurimaahan. Näitten valtauksien ajan on maamme ollut osittain hallinnassamme, mutta aina on Karjala palautettu Suomelle. Näin tulee varmuudella tapahtumaan nytkin kunhan emme hätäile.

Vaikuttaa siltä, että Suomessa ei tällä kertaa ole kuin muutama mies, joka uskaltaa olla sitä mieltä, että Karjalasta on puhuttava. Mainitsen vain tohtori Virolaisen ja Karjalan Liiton puheenjohtaja Markku Laukkasen. Missä piileksivät Suomen akateemisesti koulutetut henkilöt? Eikö heillä ole asiasta mitään puhuttavaa?

Mitä enemmän Putin ja kumppanit kieltävät Karjalasta puhumisen, sen enemmän siitä puhutaan.

Karjalan palautukseen vahvasti uskova räisäläinen
Heino P. Paavilainen
Rauma