Kirjoittajavieras Eevi Raunio/18.6.
Viestintävaikeudet

Sain kännykkääni viestin: "Voiko emoyhtiö mahdollisesti myöntää lyhytaikaista rahoitusta, ettei tytäryhtiö ajaudu viestintävaikeuksiin?"

Ovatkohan viestintävaikeudet rahasta kiinni vaiko rahanarvoisia asioita, vai mistä mahtanee johtua, ettei tieto kulje?

Ainoa, joka kulkee on huhu, ja kun huhu oikein yltyy, taitaa kyseessä olla suorastaan huhumylly. Huhut taasen ovat ainoita, jotka liikkuvat silloin kun tietoa pantataan. Oli sitten kyse työpaikan, kunnan, valtion tai Euroopan unionin asioista ja kaikesta siltä väliltä.

Olen joskus miettinyt onko tiedon salailuun jokin perustavaa laatua oleva syy vai onko se lähtöisin ajalta, jolloin lapset vielä uskoivat joulupukkiin. Mikäli tiedon salailu juontaa juurensa joulupukkimyyttiin, voitanee se luokitella vallanvälineeksi. Tiedon salailun alkulähde saattaa löytyä myöskin tsaarinvallan ajalta, jolloin kansaa pidettiin niin yksinkertaisena, ettei tietoa tarvinnut kuin maan poliittinen eliitti.

Mielestäni 2000-luvulle kuuluu avoin tiedottaminen ja päätöksenteko. Uusitun kuntalain tarkoituksena on kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen.

Tiedon saantia ja salassapitoasioita ei pidä sekoittaa keskenään. Viranomaisillahan on lakiin perustuvia vaitiolovelvollisuuksia, jotka ovat aivan eri asia.

Liikenteessä viestintä tapahtuu paljolti väreillä, liikennevaloin ja merkein. Tosin joukossa on aina niitä, jotka luulevat, ettei pelkkä virallinen viestintä riitä ja käyttävät käden eri asentoja viestiessään toisten ajotavasta, äärimmäisissä tapauksissa jotkut menevät sormimerkkeihin asti.

Aatemaailma käyttää oheisviestinnässä hyväkseen värejä, tosin tämä on päässyt hieman hämärtymään, siitä on osoituksena viime presidentinvaalit, kaikki oli niin sinivalkoista. Ei ollut hajuakaan vastaväreistä punaisesta ja vihreästä. Uskon syksyn kunnallisvaaleissa joka puolueen vihertävän toinen toistaan enemmän, aina kateudesta luomuun asti.

Kehon viestintä on tämän hetken kuumimpia rahastusalueita, alan kursseja löytyy joka lähtöön. Jos flirttaustaidot ovat päässeet ruostumaan tai ovat puutteelliset ei muuta kuin flirttikurssille.

Gallupien mukaan ihmisiä suututtaa eniten, ettei viestitä tapahtuvista muutoksista, ainoastaan pakon edessä kerrotaan. Johtuneeko se siitä, ettei arvosteta toisen työpanosta siinä määrin, että katsottaisiin hänet viestimisen arvoiseksi tulevista muutoksista.

Meillä on maailman tiheimpään kuuluva matkaviestintä. Kuitenkin joskus sekin voi katketa, jos on viestinyt liikaa ja viestintäkustannukset ylittävät siihen budjetoidut varat.

Viestintäkatkos, sanoi entinen vaimo, kun mies mykkäkoulua piti.
Kirjoittaja on turkulainen maalarimestari.