Kahden kansan
kaupunkifestivaali

Nuorten cityrock-kulttuuri on tullut jäädäkseen. Turussa sen järjestäjät eivät ole kuitenkaan kaikessa ajan tasalla.

Kaupunkifestivaali Down By The Laiturissa kävi neljännesmiljoona ihmistä ja aiheutti järjestyshäiriöitä enemmän kuin vappurieha. Valtaosa juhlijoista vietti aikansa aidattujen festivaalialueiden ulkopuolella. Juhlakansa jakautui A- ja B-luokkaan. Maksaneita oli vain 35 000 henkeä.

Puistot ja vapaat autopaikka-alueet täyttyivät omia kaljoja juovista nuorista. Koska juhlan wc:t ja ylimääräiset roskikset oli sijoitettu ainoastaan aidatuille alueille porukan oli pissittävä ja kakittava järjestyssääntöjen vastaisesti läheisiin pusikoihin sekä heitettävä roskat katuun.

Kaupunkifestivaalin järjestäjät ovat kylläkin tehneet itselleen selväksi mitä on kontroloitu tehostettu festivaalibisnes, mutta ei sitä, mitä on rock keskellä katkeamatonta citykulttuuria. Siihen ei kuulu missään vaiheessa moneksi päiväksi vallatut aidatut alueet. Keski-Euroopassa pidetään avoimia kaupunkifestareita. Ainoa, josta on maksettava etukäteen on festarin oma muovikolikko. Sillä voi ostaa kaljaa, syötävää jne. Sivistykseen kuuluu se, että tilaisuuden omat roskikset ovat aamulla täynnä ja kadut siistejä.

Miksei jo nyt ole tehty Down By The Laituri -seurantaselvitystä? Ennen seuraavaa tapahtumaa koko homma on mietittävä uudestaan, viimeistä piirtoa myöten.
Jukka Paaso
arkkitehti Safa