Laituri tuli ja meni, tervemenoa!

Se tuli taas. Kaikkine lieveilmiöineen. Kauneimmat rantakorttelit olivat pullollaan rilluttelevia nuoria ja vanhempiakin. Tavallisen turkulaisen ja normaalin matkailijan liikkumista haittasivat usean päivän katusulut ja humalassa kekkuloijat, jotka rikkoivat pulloja, oksentelivat ja pissasivat estottomasti minne sattui.

Kävelykierros sunnuntai-iltana paljasti ennennäkemättömän tuloksen. Miljoona pullonsirpaletta, tupakantumppia, lautasta, lusikkaa, mukia, korkkia, rasvapaperia, rasiaa ja muuta silmänkantamattomiin. Oma lukunsa ovat jokeen heitetyt muovipussit ja pullot. Samaan joukkoon voi lukea kaiken keskellä mölisevät "vieraat". Kun pullo oli saatu rikki, oli tartuttu johonkin muuhun lähellä olevaan ja väännetty kumoon.

Tätä se on moderni kaljafestarikulttuuri, joka on tosi epeli tuottamaan saastetta, mistä vähäisin ei ole ns. musiikki. Kaljotteluhan ei suju ilman ääntä, ja äänen taas pitää olla aina kovempaa, jotta saadaan aikaan kilpailukykyinen vaikutus. En todella tiedä toista liiketoimintaa, josta olisi yhtä paljon aistittavia haittavaikutuksia.

Suurella todennäköisyydellä ympäristönsuojelulain meluntorjuntapykäliä rikottiin sumeilematta ja tullaan rikkomaan vastakin. Vaikka järjestyssääntö kieltää julkijuopottelun, nosti valvova viranomainen taas kerran kädet pystyyn toivottoman tehtävän edessä. Kukaan ei enää muista roskaamiskieltoa, kun kaljabisnes ja mökäkulttuuri jyräävät säännön kuin säännön. Suuntaushan on tietenkin se, että pykälät pannaan piiloon aina kun järjestetään jotain isoa ja meluisaa.

Ensi vuonna ei sitten tarvitse senkään vertaa piitata nopeusrajoituksista, selvänä ajamisesta, pysäköintisäännöistä, joutavista desibelirajoituksista, perustuslaista. Ei muuta kuin auto rantaan, teltta pystyyn ja pullo auki. Ja korvien välinen tila oli tyhjä ja autio... Eiköhän ole parasta, että kaupungin kulttuuritietoinen johto julistaa virallisesti koko kesän suureksi kaljafestariksi. Julistetaanhan joulurauhakin.

Muuten, miksei saastuttajia panna sisätiloihin, joita Turussa on riittämiin? Tai jonnekin kaupungin ulkopuolelle rajatulle alueelle, missä voi kenenkään häiritsemättä ja häiriintymättä tehdä kaikkea kivaa. Eräs tuttava tiesi, että Huitsin Nevadassakin on ihan siisti raiskaamista odottava puro ja siinä laituri.
Risto Rönkä
Turku