Huono ääntäminen
muoti-ilmiö?

Onko kukaan muu pannut merkille, miten parina viime vuotena radio ja televisio on täyttynyt lukuisilla toimittajilla ja kirjeenvaihtajilla, joilla on yksi yhteinen piirre; lievempi tai pahempi puhevika s-kirjaimen ääntämisessä. Se muodostetaan kielen etupäässä hampaiden tuntumassa ja lopputulos on lievästi sanottunakin häiritsevä.

Vika vaivasi aluksi lähinnä naispuolisia toimittajia, sitten se tarttui miehiin ja nyt jo joihinkin vanhempiinkin toimittajiin. Jos kyseessä olisi jokin muu ammatti, asialla ei olisi juurikaan väliä, mutta kun nämä ovat nimenomaan puhetyöläisiä, joiden ensimmäinen edellytys on vähintäinkin normaali ääntämistaito. Luulisi tarjolla olevan parempiakin ehdokkaita!

Tilanne tuntuu sitäkin omituisemmalta kun kouluissa on erityisopettajat puhevikojen korjaamiseen. Onko kyseessä jokin muoti-ilmiö (niinkuttelun lisäksi) vai mistä on kysymys. Voisiko joku kielenhuoltoon tai opetukseen perehtynyt valaista asiaa. Vai onko vika vain kuulijan korvissa, ihmettelee täydellisen s-äänteen omistava.
Esa Aittokallio