Verohelpotuksia ja edellytyksiä
myös tulevaisuudelle

Viime aikoina on keskusteltu valtion tuloveron verohelpotuksista. Yksi ja toinen on aina lisännyt vähän enemmän löylyä. Tässäkin asiassa kannattaisi pitää maltti mielessä.

Hyvinvointiyhteiskunta perustuu verovaroilla tuettujen palveluitten tuottamiseen. Erityisesti sosiaali- ja terveyspavelut sekä koulutus kuuluvat yhteiskunnan tehtäviin. Samoin edellytysten luominen erityistoiminnalle ja tulevaisuudelle ja sitä kautta perustan luomiselle työllisyyden kasvulle.

Valtion talous näyttää menevän lujaa. Talouden kasvuennusteita rukataan ylöspäin harva se päivä. Kuitenkin tulisi muistaa, että muutaman vuoden päästä voi tulla toinenkin aika. Silloin olisi hyvä, että olisi yhteiskunnassa varaa auttaa vähintään nykyisellä tasolla tuen tarpeessa olevia.

On turhaa kiistely siitä, kuinka paljon hallitusohjelmaa enemmän verotusta ja erityisesti tuloverotusta tulisi laskea. Olennaista olisi se, että verotus todella vaalikautena laskisi hallitusohjelmassa olevat 10-11 miljardia markkaa. Eikö olisi tarkoituksenmukaista, että tältä osin tehtäisiin päätökset ja tämä toteutettaisiin ja sitten tarkasteltaisiin mahdollisuutta lisäaleen.

Toisaalta olen kyllä sitä mieltä, että valtion talouden sen salliessa, velkaa tulee jonkin verran vähentää. Tulee myös luoda edellytyksiä tulevaisuudelle, josta oli viitteitä tulevaisuuspaketissa. Mikäli sitten vielä jää mahdollisuuksia veroasteen alentamiseen, tulisi vakavasti miettiä ja nopeassa aikataulussa ruoan arvonlisäveron alentamista ja polttoaineveron alentamista ainakin määräajaksi.
Mikko Sedig
V-S:n sd-piirin puheenjohtaja