Lainat kallistuvat?

Käyttelytilien verottomuus poistui kesäkuun alussa. Uudistusta perusteltiin aikanaan kaikkien korkotulojen samanlaisella verokohtelulla. Perustelu tuntuu loogiselta, jos emme ajattele lainkaan muutoksen vaikutuksia pankkien asiakkaille.

Käyttelytilien korot ovat olleet alhaiset, mutta verottomuus on taannut, että pankit ovat saaneet käyttöönsä edullista rahaa. Edullinen raha puolestaan on mahdollistanut pankeille kohtuuhintaisten asunto- ym. lainojen myöntämisen. Kun pankkien rahan hankintahinta nousee, niin samalla rahan myyntihinta eli lainat kallistuvat kilpailusta huolimatta.

Verottomuuden päättyessä ihmisiä kehotetaan siirtymään paremman tuoton toivossa rahastosäästäjiksi. Rahojen siirtäminen rahastoihin voi hyvin olla yksityiselle tallettaja-asiakkaalle edullista, mutta lainantarvitsijalle kehitys on epäedullista.

Rahastoista ei saa tavallisia pankkipalveluja, kuten asuntolainaa. Tavallinen pankkiasiointi tapahtuu edelleen pankkien kautta. Kun pankkien varainhankinta kiristyy ja kallistuu, lainaajan eli usein nuorten ihmisten, elämä kallistuu.

Onko kukaan kiinnostunut laina-asiakkaasta?
Risto Ervelä
Sauvo