Viehekalastajien terroria saaristossa

Alkukesän kokemusten jälkeen voimme jälleen todeta, että viehekalastajat ja vetouistelijat aiheuttavat viime kesäiseen malliin häiriötä saaristossa ja kohteena ovat ketkäs muut kuin kesämökkiläiset. Tuntuu käsittämättömältä, että eduskunta aikoinaan nuiji melkeinpä pikavauhtia muutoksen kalastuslakiin, joka sallii viehekalastuksen lähes kaikkialla, myös yksityisten omistamilla vesialueilla.

Lakimuutosta mietittäessä ja valmisteltaessa ei kenenkään päättäjän mieleen tullut edes kysyä, mitä mieltä vesialueitten omistajat ovat. Vesialueet, jotka joskus on hankittu pienillä säästöillä sitä silmällä pitäen, että niistä olisi itselle iloa ja hyötyä, ovatkin yhtäkkiä kaikkien vapaassa käytössä eikä omistajilla ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa asiaan ja saada siihen korjausta.

Tässä pieni esimerkki "elävästä elämästä". Edellisviikonloppuna mennessäni kesämökilleni totesin, että mökin edustalla olevalla noin 4-5 hehtaarin suuruisella vesialueella oli yhteensä yhdeksän venekuntaa harjoittamassa vetouistelua. Melkein joka veneessä oli kolme kalastajaa ja venettä kohden 8-10 vapaa, joista siimat ulkona. Tämän lisäksi veneitten ulkopuolilla useitten metrien etäisyydellä oli pinnassa uivia "härveleitä", joista ilmeisesti myös oli lisää siimoja ulkona. Jo kahden veneen vetäessä rinnakkain samaan suuntaan tai kohdatessa toisensa kapea salmi oli käytössä koko leveydeltään ja alueella oli sentään muutakin veneliikennettä.

Itselläni oli aikomuksena laskea omaan kalaveteeni verkot, jotta illaksi olisin saanut vähän savustettavaa, mutta yksinkertaisesti vetouistelijoilta ei tällaista mahdollisuutta suotu, vaan he pitivät aluettani hallussaan yli viisi tuntia.

Uudessa viehelaissa ei varsinaisesti mainita metrimääriä mitä lähemmäs mökkejä ei saisi tulla. Puhutaan ainoastaan, että kalastus ei saa aiheuttaa häiriötä. Itse katson tämän häiriörajan olevan vähintään 100 metriä. On toki uistelijoita, jotka poistuvat alueelta kun näkevät mökkiläisen tulevan, mutta suurin osa on viis veisaa toisten olemassaolosta.

Olisi mahtavaa joskus nähdä valvojat paikalla toteamassa kuinka monta läänin viehelupaa veneissä olevat ovat lunastaneet, kun tilastojen mukaan lupamäärät ovat vähentymään päin.

Valvonnan seurauksena ainakin veneissä olevat vapamäärät vähenisivät. Ja samassa yhteydessä, ainakin poliisin, merivartijoiden, tullin suorittamissa tarkastuksissa voisi myös veneen kuljettajille tehdä puhalluskokeita, koska usein näkee pullon kiertävän myös kuljettajan kautta eikä edellisillan "höyrytkään" ole vielä kaikissa tapauksissa kokonaan haihtuneet.

Kaloja riittää meressä varmasti kaikille niitä haluaville, mutta ne eivät ole suinkaan kerääntyneet ainoastaan mökkiläisten rannoille ja laitureiden edustoille.
Näin meillä tänään vapaassa
hyvinvointi-Suomessa