Ruoka halvemmaksi

TS/Jari Laurikko<br />Tavallinen suomalainen ruoka on terveellinen, laadukas ja paikallisesti tuotettu.
TS/Jari Laurikko
Tavallinen suomalainen ruoka on terveellinen, laadukas ja paikallisesti tuotettu.

Maa- ja metsätalousministeri Hemilä on julkisuudessa esittänyt, että syksyn veroratkaisun yhdeksi osaksi otettaisiin kauan kaivattu ruuan arvonlisäveron alentaminen 12 prosenttiin. V-S Vasemmistoliitto on ollut tätä mieltä jo aikaisemminkin tavoitteena 8-9 prosenttia (eli EU:n keskitaso), mutta tähän päivään saakka suhtautuminen tähän koko elintarvikektjua tukevaan hankkeeseen on Helsingin päässä ollut nihkeä.

Hemilän avaus on siis erittäin tervetullut, ja alue- ja kuntaministeri Korhonen on myös tehnyt samansuuntaisia esityksiä.

Elintarviketeollisuuden alamäki on ollut tuskallinen prosessi, joka on mm. näkynyt ja näkyy edelleen työttömyystilastoissa, ja siten myös kuntien taloudessa.

Aivan tavallinen suomalainen ruoka on yleensä terveellinen, laadukas ja paikallisesti tuotettu. On täysin kestävän kehityksen periaatteiden vastaista tuoda "luomutomaatteja" Israelista tai "ekotilliä" Italiasta. Korkea alv on kuitenkin aiheuttanut sen, ettei kaikilla suomalaisilla ole varaa ostaa kotimaisia elintarvikkeita vaikka haluaisikin. Myös koulut ja sairaalat joutuvat hinnan takia liian usein valitsemaan muualla tuotettuja elintarvikkeita vaikka naapurissa olisi laadultaan paljon parempia tuotteita. Myös kalastuselinkeino kärsii korkeasta verotuksesta.

Halvempi ruoka auttaisi maamme vähävaraisia ja lyhentäisi leipäjonoja, toisi uusia työpaikkoja, pelastaisi monia alan nykyisiä yrityksiä ja olisi lisäksi varsinainen ekoteko.

Ruuan alv:n alentaminen on haaste kaikille Varsinais-Suomen vaikuttajille. Hihat ylös ja töihin puoluekannasta riippumatta!
Nina Söderlund
Varsinais-Suomen
Vasemmistoliiton piirin pj.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.