Kolumni Matti Paavola:
Kohtuus

Kohtuus on yksi vaikeimmista asioista tässä maailmassa. Kun kansanedustajat ovat korottamassa palkkaansa 30 prosentilla, huutaa kansa suureen ääneen, että tämä on kohtuutonta. Juuri kukaan ei huomaa, että kansanedustajien palkkiot eivät ole vuosien kuluessa nousseet yleisten palkankorotusten myötä. Edustajat ovat todennäköisesti palkkakuopassa. Ehkä myös eurooppalaisesti mitattuna.

Vanhan kansanviisauden mukaan "liika on liikaa, mutta kohtuus on liian vähän". Nykyinen järjestelmä, jossa edustajien palkkioita korotetaan melko harvoin, mutta silloin aika roimasti, ei ole tarkoituksenmukainen. Se herättää epäilyn kohtuuttomuudesta.

Epäilyjä herättää myös se, että kansanedustajat itse voivat omilla päätöksillään vaikuttaa omiin palkkioihinsa. Tämähän on eduskunnalle suorastaan kiusallista. Harmillisinta on, että tässä tilanteessa saattaa syntyä kansaa mielisteleviä henkilökohtaisia kannanottoja. "Enhän minä, mutta kun eduskuntaryhmän enemmistö".

Raisiolainen kansanedustaja Marjaana Koskinen on ilmoittanut äänestävänsä palkkioiden korotusta vastaan. Moni kansalainen saattaa ajatella, että siinäpä ryhdikäs ja suoraselkäinen edustaja. Eipä ajattele omaa etuaan, vaan tekee töitä kansan hyväksi. Päätoimittaja Aimo Massinen puoltaessaan palkkioiden korottamista toteaa kuitenkin, että eduskunnan häirikkönä tunnettu Koskinen toimii kuin aito populisti (TS 27.5.).

Vanha roomalainen sananlasku sanoo, että kansan ääni on jumalan ääni, vox populi, vox dei. Puhuuko Koskinen nyt jumalaisia viisauksia kuin herran enkeli? Vai onko hän populisti, mielistelijä, joka tällä tavalla pyrkii turvaamaan oman tulevaisuutensa? Askel populismista kansankiihotukseen saattaa olla varsin pieni. Sekä populismi että demagogia ovat terveen kansanvallan pahimpia vihollisia siitä syystä, että ne molemmat kätkeytyvät kansanvallan viitan suojaan.

Suomen kansan valtiopäiville valitsema eduskunta on lainsäätäjä. Oman itsenäisen valtiomme toiminnot perustuvat eduskunnan säätämiin lakeihin. Oma suomalainen yhteiskuntamme toimii tämän saman lainsäädännön puitteissa. Elämme pohjoismaisessa oikeusvaltiossa. Kansanedustajat ovat juuri näitä lainsäätäjiä. Kukaan suomalainen ei voi väheksyä kansanedustajan työtä. Tuskin kukaan suomalainen on sitä mieltä, etteikö kansanedustajalle olisi maksettava kunnollinen palkkio.

Palkkiojärjestelmään kuuluvaa kulukorvaussysteemiä olisi muutettava siten, että määrätyt kulut korvataan kuittien mukaan. Varsinaisen palkkion suuruus voisi tavalliselle rivikansanedustajalle olla noin 30 000 markkaa kuukaudessa siten, että siitä maksetaan myös vero. Tässä yhteydessä herätän ajatuksen, että kansanedustajien palkkiot sidottaisiin valtion palkkaluokkiin. Näin vältyttäisiin tulevien palkkionkorotusten osalta tarpeettomalta hälyltä. Korotus tulisi kansanedustajalle samalla tavalla kuin muillekin palkannauttijoille. Se olisi kohtuullista!
Kirjoittaja Matti Paavola on Turun terveystoimen eläkkeellä oleva hallintopäällikkö.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.