KONE osallistuu pakkausten kierrättämiseen

Turun Sanomien vastaava päätoimittaja Ari Valjakka kirjoittaa kolumnissaan (TS 21.5.) rakentamisen laadusta ja ottaa samalla kantaa rakennustoiminnan ja erityisesti pakkausjätteiden aiheuttamaan kaatopaikkakuormitukseen. Koska yrityksemme mainitaan jutussa esimerkkinä yrityksestä, jonka tuotteista tulisi erityisen paljon pakkausjätettä kaatopaikalle, haluamme kertoa oman kantamme asiaan.

Suomessa on voimassa valtioneuvoston päätös pakkauksista ja pakkausjätteistä. Se koskee liikevaihdoltaan yli 5 miljoonan markan yrityksiä, jotka pakkaavat tuotteita tai tuovat maahan pakattuja tuotteita. Rakennustoiminnassa mukana oleville yrityksille ei ole annettu poikkeusta säännöksistä. Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti yritysten on järjestettävä pakkausten kierrätys joko itse tai osallistumalla asianmukaisten tuottajayhteisöjen järjestämään kierrätykseen.

Rakennusjätteiden kierrättämisen velvoittaa myös Valtioneuvoston päätös rakennusjätteistä. Sen mukaisesti työmaalla on kerättävä erilleen mm. puujäte sekä betoni-, metalli- ja maa-ainesjäte. KONE on tehnyt sopimuksen Pakkausalan Ympäristörekisterin (PYR) ry:n kannssa pakkausten kierrätysvelvoitteiden täyttämisestä. Pakkausalan Ympäristörekisteri on teollisuuden yhteistoimintaelin, jonka tehtävä on osaltaan varmistaa, että Suomen pakkausjätteiden kierrätystavoitteet saavutetaan.

KONEen käyttämistä pakkausmateriaaleista yli 90 prosenttia on puuta. Suomen rakennustyömailla on puujätteen erilliskeräily hoidettu lainsäädännön velvoittamana jo varsin hyvin. Puu voidaan käyttää uudelleen joko rakennustyömaalla tai se toimitetaan haketettavaksi energian tuotantoa varten. KONEen käyttämistä pakkauksista päätyy kaatopaikalle vähäinen määrä muoveja ja muita jätteitä, joiden kierrättämiseen ei Suomessa vielä ole muodostunut kattavia järjestelmiä.

Valjakka pohtii kirjoituksessaan myös rakennustyömaalla syntyvää materiaalihukkaa ja sen kansantaloudellista merkitystä. Teollisuusyritysten näkökulmasta pakkausten tehtävä on nimenomaisesti suojata tuotetta kuljetusten ja varastoinnin aikana. Ympäristön kannalta on varmasti usein parempi, että tuote säilyy ehjänä sen sijaan, että laatu vaarannettaisiin epäkelvolla pakkauksella. Tämä ei tietenkään poista yritysten velvoitetta samanaikaisesti minimoida pakkauksista aiheutuvaa ympäristöhaittaa.
Jari Huhtinen
Ympäristöpäällikkö
KONE Oyj

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.