Turun kirurgisen sairaalan
tulevaisuus turvattava

TS/Jonny Holmén<br />Turun kirurgisen sairaalan vajaakäyttö ei kirjoittajasta tuo säästöjä, ainoastaan lisää paineita henkilökunnalle ja lisäkärsimyksiä jonottaville potilaille.
TS/Jonny Holmén
Turun kirurgisen sairaalan vajaakäyttö ei kirjoittajasta tuo säästöjä, ainoastaan lisää paineita henkilökunnalle ja lisäkärsimyksiä jonottaville potilaille.

Turkuun on rakennettu turkulaisia potilaita varten nykyaikainen kirurginen sairaala, jossa on pätevä työlleen vihkiytynyt henkilökunta.

Rakentamispäätöstä tehtäessä erityistä painoa asetettiin sille, että naisten gynekologinen poliklinikka ja leikkaukset hoidetaan omassa uudessa sairaalassa. Turun naiset ovat sen ansainneet. Osa sairaalasta on jopa suunniteltu erityisesti näiden naispotilaiden tarpeita silmällä pitäen.

Gynekologinen toiminta on ollut erittäin tehokasta ja tuloksellista huolimatta siitä, että terveyslautakunnan oikeisto on tehnyt paljon hankaloittaakseen sen toimintaa. Gynekologiassa on kolme vakinaista lääkärin virkaa, jotka tulee olla täytettynä, jotta toiminta ei näivettyisi.

Ensin vitkasteltiin tahallisesti toisen viran vakinaisella täyttämisellä. Kaiken huipuksi jätettiin kokouksessa 22.5. äänin 7-5 gynekologian vapautunut ylilääkärin virka täyttämättä, vaikka oli hyvin tiedossa, että se on toiminnan eli potilaiden kannalta ehdottoman välttämätön. Kahdella viralla työ ei hoidu.

Jonossa on edelleen noin 500 naispotilasta. Potilaat kärsivät, kun hoitoon ei pääse ja kulut nousevat, kun joudutaan ostamaan palvelut omaa työtä kalliimmalla.

Virkaa ei julistettu auki, koska kokoomus hellii ajatusta, että kaikki gynekologiset toiminnat siirretään Tyksiin säästösyistä. Toimivan yksikön alasajo ja siirto muualle aiheuttaa niin paljon kuluja ja hyvän tieto-taidon menetystä, että säästöt ovat todennäköisesti miinusmerkkisiä.

Koska kyseessä on työvaltainen käsityöammatti, säästöä ei kirurgiassa synny yksikköjä suurentamalla, kuten jossain pääomavaltaisessa teollisuudessa. Potilaita on myös vaikea saada suorittamaan itse mitään merkittävää osuutta työstä, kuten esimerkiksi bensiininjakelussa, pankkitoiminnassa tai ostoskeskuksissa.

Säästöjä, huomattaviakin voidaan saada hyvällä, jatkuvalla ja rakentavalla yhteistyöllä oman ja muiden yksiköiden henkilökunnan kanssa.

Tuskin on kovinkaan rakentavaa henkilökuntapolitiikkaa, että oman työpaikkansa suunnitelmista saadaan tiedot Turun Sanomista (TS 25.5.). Onkohan se tulosta nykyaikaisesta johtamiskoulutuksesta, johon kaupunkikin panostaa rahojaan.

Eikö ortopedian virantäytön vitkastelusta todellakaan opittu mitään. Onko taas odotettava kunnes tilanne on täysin kestämätön, ennenkuin gynekologian ylilääkärin virka täytetään.

Vajaakäyttö ei todellakaan tuo säästöjä, ainoastaan lisää paineita henkilökunnalle ja lisäkärsimyksiä jonottaville potilaille.

On todellakin aika siirtyä huolehtimaan arkisesta johtamisesta ja jättää kirjoituspöytien äärillä syntyneet lennokkaat ajatukset kypsään harkintaan yhdessä suorittavan portaan henkilökunnan kanssa tehtävään pitkän tähtäimen suunnitteluun.

Valmiit toteuttamiskelpoiset suunnitelmat voidaan sitten tuoda luottamushenkilöelimiin pohdintoja ja päätöksiä varten. Tehokasta toimintaa on harjoitettava tässä ja nyt, eikä pyrittävä estämään sitä, olivatpa syyt sitten mitkä tahansa.
Ruth Hasan
KTL
Kaupunginvaltuutettu (sd)

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.