Kolumni Pertti Hemmilä:
Poliisiylijohtaja
on oikeassa

Poliisiylijohtaja Naulapää puhui täyttä asiaa viime lauantaisessa kannanotossaan poliisin tämän hetken resurssitilanteesta. Olemme tosiaan siinä tilanteessa, että poliisin määrärahat eivät riitä koko vuodeksi edes nykyisten toimintojen ylläpitämiseen. Syksyllä luvattiin ministeriöstä korjata asia kevään lisäbudjetissa.

Nyt tämä luvattu lisäbudjetti on julkistettu ja kuinkas kävikään. Poliisille on esitetty ainoastaan osa niistä rahoista, jotka tarvitaan jo sovittujen palkankorotusten maksamiseen. Vaikka julkisuudessa on muun muassa sisäministerin suulla puhuttu poliisin saamista lisämiljoonista, markkaakaan ei ole tullut varsinaisen määrärahavajeen korjaamiseen.

Julkisuudessa on esiintynyt virheellinen käsitys siitä, että poliisin määrärahat olisivat tänä vuonna noin sata miljoonaa viimevuotista suuremmat, kun todellinen luku on vain noin 50 miljoonaa. Sata miljoonaa poliisi todellakin olisi tarvinnut lisäystä viime vuoden todellisiin määrärahoihinsa säilyttääkseen viimevuotisen palvelutasonsa.

Kansalaisilla on väkivaltarikollisuuden lisääntyessä ja huumeongelman laajentuessa entistä kovempia odotuksia poliisin toiminnalle. Poliisin pitäisi näkyä kaduilla ja tehdä ennalta estävää valistustyötä sekä puuttua yleistä järjestystä ja turvallisuutta uhkaaviin tilanteisiin.

Nykyisellä miehistömäärällä yhden poliisin pitäisi pystyä olemaan useammassa paikassa yhtä aikaa pystyäkseen täyttämään kansalaisten poliisiin kohdistamat odotukset. Kun rikollisuus lisääntyy ja raaistuu, poliisia tarvitaan avuksi yhä useammin.

Turvallisuus on osa perusturvaamme. Valtiontalouden suurikaan rahoitusylijäämä ja paksumpikaan lompakko ei paljon lisää viihtyvyyttä, jollei kaduilla uskalla liikkua ja kotiin täytyy linnoittautua useiden lukkojen taakse.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan kansalaiset kokevat rikollisuuden kasvun kaikkein suurimpana uhkana, kun esimerkiksi työttömyys tulee tällä listalla vasta kolmantena.

Myös eduskunnassa on havahduttu huomaamaan poliisin resurssien vaje ja eduskunta on lähes yksimielisesti ilmaissut tahtonsa lisätä poliisien määrää. Eduskunnan tahto, kansalaisten huoli turvallisuudesta ja poliisijohdon asiantuntevat laskelmat resurssitilanteesta eivät kuitenkaan ole vakuuttaneet valtiovarainministeriötä poliisitoimen määrärahakehyksen riittämättömyydestä. Eikä edes hallitusohjelman lupaukset poliisien määrän lisäyksestä näytä velvoittavan ministeriötä.

Se, että poliisi ei saa tässä lisäbudjetissa korjausta tämän vuoden määrärahavajeeseensa, vaan asia on siirretty syksyn lisäbudjetin varaan, on mielestäni täysin kohtuutonta epävarmuuden pitkittämistä. Tämä on omiaan vähentämään työmotivaatiota ja sitoutumista omaan työhön.

Poliisi tekee raskasta ja vaarallista työtä kaikkien kansalaisten hyväksi ja on epäreilua, että kuormitusta lisätään jatkuvalla uhkailulla lomautuksista ja toiminnan supistamisesta.
Kirjoittaja Pertti Hemmilä on kokoomuksen kansanedustaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.