Mitä ihmeen turhaa valittamista

Velkuan kunta on lehtitietojen mukaan (TS 16.5.) päättänyt ryhtyä arveluttavaan ja kunnallista demokratiaa loukkaavaan tekoon. Kunnanhallitus aikoo pikaisesti selvittää Jussilan tilan jatkokaupasta käydyn valitusprosessin kustannukset. Kunnanhallituksen varapuheenjohtajan mielestä valitusprosessi on aiheuttanut kunnalle vahinkoa. Hän pitää valituskierrosta pelkkänä kiusantekona. Kunnanjohtaja puolestaan on antanut ymmärtää, että valittaja on aiheuttanut veroprosentin nostopaineita ja asiasta keskustellaan talousarvion teon yhteydessä.

Kyse on kaikessa karuudessaan se, että kunnan yltiöpäinen kauppa on aiheuttanut kunnan talouden painumisen "kuralle". Nyt kaikki vieritetään valittajan harteille. Tosiasia on, että kunnissa tehdyt tyhmät kaupat on lailla suojattu.

Muistin verestämiseksi on syytä palata kaupan tosiseikkoihin. Kun valtuusto hyväksyi Jussilan tilan ostoon liittyvän kauppakirjan sekä jatkokaupan kauppakirjan allekirjoitettuina oli rahoitus epäselvää. Valtuusto ei tehnyt päätöstä rahoitustarpeen kattamisesta, kun kauppakirjat hyväksyttiin. Valtuustolle kerrottiin ainoastaan, että myytäessä välittömästi 14,4 ha:n maa-alue ja 13,6 ha:n vesialue jatkokaupalla edelleen saa kunta 2,8 miljoonaa markkaa Jussilan tilan 5,6 miljoonan markan kauppahinnan katteeksi.

Sen sijaan valtuustolle ei kerrottu miten toinen puoli 5,6 miljoonan markan kauppahinnasta katettaisiin. Valtuusto ei käsitellyt hyväksyessään kaupat koko kauppahinnan kattamisasiaa eikä tehnyt siitä päätöstä. Tosiasia on, että kauppa muutti oleellisesti kunnan talousarviota ja muutoksista olisi tullut valtuuston päättää.

Tosiasia on myös, että kunta myi 14,4 ha:n maa-alan ja 13,6 ha:n vesialueen alle "torihintojen". Kunta sai alueesta 2,8 miljoonaa markkaa ja nyt ostajataho muuttaa alueen sievoisella voitolla rahaksi: ostajataho myy 14,4 ha:n aluetta 20 tonttina, joista he saavat yhteensä 6,4-7,5 miljoonaa markkaa. Kolme tonttia on jo myyty. Näistä yhden hinta on ollut 450 000 mk.

Kunnanjohtaja lausui Turun Sanomissa 16.5. "ettei kiinteistöbusiness kuulu kunnan tehtäviin". Kyllä kunnanjohtajan pitäisi tietää, että kunnat yleisesti myyvät tontteja, ja niin tekee Velkuakin.

Velkuan kunta joutuikin Jussilan oston varjolla ottamaan 4,4 miljoonan markan lainan, joka on nostettu kahdessa erässä. Lainaa on käytetty todennäköisesti myös muuhun tarkoitukseen kuin Jussilan tilan kauppahinnan maksuun. Kaiken lisäksi tuo laina on otettu 10 vuodeksi eikä sitä saa eikä voi maksaa nopeammin takaisin. Ja korot ovat nousussa. Maanantaina 15.5. kunnan saama 2,8 miljoonan markan kauppahinta kuluu käyttömenoihin.

Veronmaksajien onkin saatava tietää tarvitseeko vielä tänä vuonna käyttää 3,3 miljoonan markan lainannostovaltuuksia ja mikä on todellinen syy kunnan talouden painumiselle "kuralle". Jatkokaupasta valittaneen kuntalaisen syynä ei ole veroprosentin nostotarpeet.
Tapani Järvinen

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.