Työsopimuslakikomitean työn
auki repiminen iso erehdys

Kun jo useamman vuoden ajan työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitisen johdolla istunut työsopimuslakikomitea sai mietintönsä viimeinkin valmiiksi, monet naureskelivat kuinka sen aikaansaaminen oli kestänyt kauan. Ehkä nyt voisi todeta työn olleen vielä turhaakin, kun mietinnöstä riippumatta lakia sanelevat Niinistö & Lipponen Suomen yrittäjien antamin nuotein.

Komiteassa istuneilla työntekijäedustajilla ja työnantajaosapuolilla oli alunperin voimakkaasti toisistaan poikkeavat odotukset tekeillä olevasta ns. "työelämän perustuslaista". Kumpikin osapuoli joutui tekemään kompromisseja, jotta mietintö laiksi olisi syntynyt. On aivan ennenkuulumatonta ja yhteiskunnallisesti vastuutonta, että näin pitkä sopiminen ja neuvottelutulos tehdään turhaksi yhdessä illassa repimällä siitä osa auki muutaman ihmisen ja osapuolen toiveiden mukaisesti. Ammattiyhdistysliike onkin tahollaan ilmoittanut, että keskitettyä ratkaisua ei tulevaisuudessa ole näkyvissä mikäli komitean esitys hylätään.

Voin kertoa, että ei mietintö työsopimuslaiksi ole ammattiyhdistysliikkeenkään päiväuni tai kaikkien toiveiden täyttymys, mutta oli selvää että lakia luotaessa kysymys oli kompromissista eikä ammattiyhdistysliikkeen tavoitteiden toteutumisesta sellaisenaan. Niinistön ja Lipposen hallituksessa esiin nostama yleissitovuuden määrittely-yritys on katastrofi. Jos tämän määrittelyn pohjalta lähdettäisiin liikkeelle, noin 120 työehtosopimusta tarvitsisi hallinnollisen päätöksen ollakseen yleissitova. Tämä työ vaatii todella paljon aikaa, käytännössä se olisi nykyisillä resursseilla mahdotonta. Yleissitovuus ei edelleenkään ulottuisi epävarmoihin tapauksiin, vaan ne jäisivät automaattisesti yleissitovuuden ulkopuolelle.

Hallituksen piirissä ollaan valmiita luottamaan tilastoharhaan. Niinistön tilastot kulkevat kolmen vuoden viiveellä, tänä aikana suuren rakennemuutoksen kourissa on satoja yrityksiä kuollut ja syntynyt. TES:n pitää olla kyseisellä alalla edustavana pidettävä, silloin vältytään ajan hukalta, riitelyltä ja harmaalta taloudelta. Työsopimuslakikomitean mietinnön yli ei tule kävellä.
Mikko Immonen
kansanedustaja (vas)

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.