Kolumni Henri Wibom:
Yleissitovuudesta
paikalliseen sopimiseen

Työsopimuslain uudistaminen on edennyt maan hallituksen käsittelyyn. Samanaikaisesti erityisesti työehtosopimusten yleissitovuuteen ja sen laajentamistarpeeseen liittyvä näkemysten esiintuonti on vahvistunut, erityisesti ay-liikkeen edustajien taholta.

Suomessa on 100 000 työnantajaliittoihin järjestäytymätöntä työnantajayritystä, jotka työllistävät n. 500 000 työntekijää sekä yrittäjät ja heidän perheenjäsenensä tämän lisäksi. Työnantajaliittoihin on järjestäytynyt 20 000 yritystä. Yleissitovuuden piirissä on n. 70 000 työnantajayritystä.

Työehtosopimuksissa on lain säännöksistä työnantajan eduksi poikkeavia määräyksiä, joista käytetään mm. ilmaisuja tes-joustot tai paikallisen sopimisen mahdollisuudet. Näiden määräysten nojalla työnantaja saa noudattaa työsuhteissa edullisempia työehtoja kuin mitä työlaeissa säädetään.

Ongelma on siinä, että näitä te-sopimusten sallimia poikkeuksia voivat lähtökohtaisesti noudattaa vain työnantajaliittoihin kuuluvat yritykset. Yritys, joka yleissitovuuden nojalla on velvoitettu noudattamaan tes:n ehtoja, voi tehdä sen vain osittain, mutta poikkeussäännöksissä joutuu noudattamaan työlakeihin perustuvia määräyksiä, jotka ovat poikkeussäännöksiä ankarampia ao. yrityksen kannalta. Saadakseen tällä hetkellä hyväkseen tes-laeista poikkeavat määräykset, on yrityksen siis liityttävä työnantajaliiton jäseneksi. Tämä asetelma on ristiriidassa perustuslain salliman yhdistymisvapauden kanssa.

Työsopimuslakikomitean esittämä yleissitovuuden edustavuuden täsmentäminen merkitsisi käytännössä yleissitovuuden laajentamista. Tällöin jouduttaisiin tilanteeseen, jossa alle 50 prosentin edustavuudella sopimuskentästä voitaisiin määrittää ehdot koko toimialalle. Toisin sanoen, vähemmistön ehdoin määrättäisiin enemmistön ehdoista. Asetelma on kansanvallan perusperiaatteiden vastainen.

Yleissitovuuden laajentamiseen ei ole tarvetta sillä perusteella, että noudatettavat työehdot olisivat käyneet kohtuuttomiksi. Jokainen komiteatyöskentelyssä mukana ollut taho hyväksyy yleissitovuuden vähimmäistyöehtojen turvamekanismiksi. Suomen Yrittäjien tuoreen tutkimuksen mukaan palkkataso myös te-sopimusten ulkopuolisilla aloilla ylittää selkeästi keskimääräiset taulukkopalkat eli te-sopimusten mukaiset palkkaminimit.

Yleissitovuuden laajentaminen siirtäisi käytännössä työnantajan ja työntekijän välistä sopimisvaltaa entistä useammalla alalla työpaikoilta etujärjestöille. Suunnan tulisi kuitenkin olla juuri päinvastainen eli työpaikan osapuolten keskinäistä sopimista kohti.

Yritysten kilpailukyky riippuu entistä enemmän mahdollisuuksista tehdä työehdoissa työpaikkakohtaisia sovelluksia kilpailullisen tilanteensa mukaan. Työsopimuslakiuudistuksen perusongelmana on, että se ei ota riittävästi tätä kehityskulkua huomioon. Yleissitovuuden piirissä oleville, työvoimavaltaisille pienyrityksille te-sopimuksiin sisältyvien alakohtaisten sovellusten merkitys on yritystoiminnan jatkuvuuden ja työpaikkakehityksen kannalta erityisen suuri. Siksi on tärkeää, että uuteen lakiin tulee säännös, jolla mahdollistetaan pienyrityksille poikkeaminen laista ja samalla alan te-sopimuksen noudattaminen, ovatpa kyseessä sovellettavat tai paikallista sopimista vaativat ehdot.

Nyt ja tulevaisuudessa työpaikat syntyvät juuri niihin pienyrityksiin, jotka pääsääntöisesti ovat yleissitovuuden piirissä. Mikäli säännöksiä kiristetään, se merkitsee vääjäämättä työllistämisenkynnyksen kasvua.

Kirjoittaja Henri Wibom on Varsinais-Suomen Yrittäjäin toimitusjohtaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.