Down By The Laituri tarjoaa puitteet siistiin juhlaan kaupungissa

TS/Harri Pälviranta<br />Down By The Laituri -festivaali tarjoaa monipuolista ohjelmaa, eikä konsertteja järjestetä ulkona yöaikaan, muistuttaa kirjoittaja.
TS/Harri Pälviranta
Down By The Laituri -festivaali tarjoaa monipuolista ohjelmaa, eikä konsertteja järjestetä ulkona yöaikaan, muistuttaa kirjoittaja.

Pro Laituri ry:n järjestämä Down By The Laituri on tapahtuma, joka herättää tutkitustikin voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Kirsti Karin mielipidekirjoitus "Vapise Turku - Down By The Laituri tulee taas" (TS 23.5.) on poikkeuksellisen negatiivissävyinen. Asiallinen kritiikki on keskustelemisen ja asioiden kehittämisen kannalta tarpeellista, mutta Karin kirjoitus pitää sisällään suoranaista mustamaalausta ja asiavirheitä.

Kirsti Kari kirjoittaa: "viisi päivää ja yötä kaupungissamme ulvoi yliäänillä soiva, kirkuva musiikki". Todellisuudessa ohjelmaa ei järjestetä ulkona yöaikaan. Useimpina laituripäivinä ohjelma loppuu ulkona klo 22, perjantaina ja lauantaina puoliltaöin. Musiikin "kirkuvuus" ja "soiminen yliäänillä" ovat ikuinen sukupolvikysymys: nuorten musiikki oli 1950-luvulla vanhempien mielestä "kirkuvaa", se on sitä nyt ja on varmaan tulevaisuudessakin. Samassa yhteydessä Kari unohtaa tarkoituksellisesti DBTL:n ohjelmatarjonnan monipuolisuuden: huippusuositun Lastenlaiturin, suuret massat tavoittavan klassisen tarjonnan, teatterin jne.

Kirjoittaja toteaa, että "kaupunkimme kadulla juopoteltiin, tapeltiin ja roskattiin" ja että "ihmiset olivat sian näköisiä". Herää kysymys, onko kirjoittaja käynyt lainkaan DBTL:n tapahtumissa seuraamassa ohjelmaa? Iloiset, musiikista tai muusta kulttuurista nauttivat ihmiset eivät meidän mielestämme muistuta sikoja. DBTL:n tilaisuuksissa ei ole ollut ongelmia järjestyksen ylläpitämisen suhteen.

Kirsti Kari kantaa huolta siitä, etteivät muualta tulleet laiturivieraat ole edes nähneet perusturkulaisia. Huoli on aiheeton: tutkitusti DBTL:n kävijöistä yli 50 prosenttia on turkulaisia. Kari puhuu "verovaroin ylläpidettävästä laituritapahtumasta", jonka jäljet muiden on siivottava. Kirjoittaja ei tiedä, että kaupungin toiminta-avustus on suuruudeltaan noin 10 prosenttia tapahtumabudjetista, ja että Pro Laituri ry vastaa festivaalialueen siivouksesta, kunnostuksesta, ja järjestyksenpidosta. Ensiavusta ja sairaankuljetuksesta huolehtivat jo neljättä vuotta Johanniitat omalla henkilökunnallaan ja ambulansseillaan.

Väite "turkulaisille yrittäjille tuskin tänne saapuva juhlakansa paljon varojaan jättää" on sekin tuulesta temmattu. Henri Terhon tutkimuksen mukaan vuonna 1995 DBTL:n vaikutus Turun alueen yritysten liikevaihtoon oli 6 250 000 mk. Summa on kasvanut tuntuvasti tuon jälkeen.

Kirjoittaja esittää myös Pro Laiturin olevan voima, joka pompottaa viranomaisia oman mielensä mukaan. Moista valtaa meillä ei ole, emmekä sellaista edes haluaisi. Pro Laituri ry aloitti neuvottelut festivaalialueesta ja siihen liittyvistä liikennejärjestelyistä viranomaisten kanssa tammikuussa, ja lupahakemus jätettiin helmikuussa - varsin hyvissä ajoin siis. Karin arviot liikennejärjestelyjen haitasta työmatkaliikenteelle tuntuvat melko vahvasti liioitelluilta: esimerkiksi Myllysilta suljetaan liikenteeltä lauantai-iltana klo 18 ja avataan uudelleen sunnuntai-aamuna klo 8.

Pro Laituri on aina pitänyt huolta tilaisuuksiensa järjestyksestä ja siisteydestä ja on esittänyt ohjelmaa saamiensa lupien puitteissa, ja näin tulee tapahtumaan vastaisuudessakin.

Tänä vuonna toteutettava festivaalialueen laajennus liikennejärjestelyineen ja uusine ohjelmapisteineen on tarkoitettu osaltaan vähentämään Kirsti Karin luettelemia festivaalin ulkopuolisia lieveilmiöitä. Kun festivaalialue ulottuu nyt Samppalinnan mäeltä jokirantaan ja pitää sisällään kymmenkunta tapahtumapistettä ja sisään pääsee edullisella lipulla, voidaan suurillekin ihmismäärille tarjota monipuolista ohjelmaa ja puitteet siistiin juhlimiseen kaupungissa. Kirsti Kari on Katariinan Kokoomusnaiset ry:n edustajana tervetullut tutustumaan festivaaliimme ja nauttimaan sen ohjelmasta.
Raimo Pesonen
Pro Laituri ry

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.