Valta ja vastuu
toisiinsa sidotut

Kaupunkilehti Turkulaisessa on kevään kuluessa julkaistu haastattelusarjaa, jossa usealta kaupunginhallituksen jäseneltä on kyselty mielipidettä kaupunginhallinnon nykytilasta. Yleisenä mielipiteenä on tuntunut olevan, että virkamiehiin ei ole luottamista. Virkamiehet valmistelevat esityksiään kehnosti eivätkä tuo esille kaikkia päätöksen tekoon vaikuttavia taustatietoja, mikäli heiltä ei osata niitä kysyä.

Luottamushenkilöt tuntevat, että heidän vaikutusvaltansa on suuresti kaventunut, jopa huvennut lähes olemattomiin. Eräs haastatelluista sanoi lisäksi, että raja-aidat kaupunginhallituksessa eivät kulje enää ideologioiden, vaan luottamusmiesten ja virkamiesten välillä. Ulkopuolisesta tuntuu, näitä mielipiteitä lukiessa, että kaupunginhallituksen nykytila on vähintäinkin ristiriitainen.

Kuntalain mukaan "kaupunginhallitus vastaa kunnan hallinnosta ja taloudenhoidosta, sekä valtuuston päätösten valmistelusta, täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta". Valta ja vastuu ovat toisiinsa sidotut. Valta tuo mukanaan vastuuta ja vastuu puolestaan edellyttää valtaa. Kumpikaan niistä ei toimi yksin. Jos valta on menetetty, kuten kaupunginhallituksen jäsenet sanovat, on se kiireen vilkkaa hankittava takaisin, jotta kaupunginhallitus voisi suoriutua siitä tehtävästä, johon se on valittu. Joka tapauksessa vastuu vallasta - myös sen käyttämättä jättämisestä - on kaupunginhallituksella.

Kaupunginhallituksen jäsenyys on velvoittava. Puolueet valitsevat hallituksen jäsenet poliittisten voimasuhteiden mukaan, ottamalla huomioon myös sukupuolikiintiö. Seuraava kaupunginhallitus valitaan tämän vuoden lopulla, kunnallisvaalien jälkeen. Meitä tavallisia kansalaisia, äänestäjiä tai veronmaksajia, tai miksi meitä sitten kutsutaankin, kiinnostaisi tietää, millä perusteilla kukin puolue valitsee jäsenensä hallitukseen. Kiintoisaa olisi myös tietää minkälaisia kytkentöjä heillä on esimerkiksi yritysmaailmaan tai eri seuroihin ja liittoihin.
Kirsti Saksa

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.