Tulosvastuu ohjaa edelleen
kuntaorgaanin toimintaa

Suomessa on toteutettu muutaman vuoden valtakunnallista osallisuushanketta. Uutta maankäyttö- ja rakennuslakia on sovellettu vasta muutama kuukausi. Laki asetti kunnille uusia velvollisuuksia ja vaati uusia työtapoja. Päävelvoite liittyy vuorovaikutteisen suunnittelun tehostamiseen.

Kokemukset ovat olleet hämmentäviä. Tämä on näkynyt yhtä lailla kunnissa kuin valtakunnallisissa tapaamisissa.

Pehmoprojektin eli osallisuushankkeen vetäjät ja tilaisuuksien osaottajat ovat valtaosin naisia. Kriittiseen tutkijat ja tekijät -foorumiin (Kuntatalo 3.11.1999) osallistui vain noin 25 henkilöä mutta nyt yli puolet osaottajista oli nyt miehiä. Säätytalolla 15.3.2000 pidettyyn arvovaltaiseen osallisuusfoorumiin osallistui runsaasti miehiä ja naisia. Kovaa hallintosektoria koskettavaan valtakunnalliseen Osallisuus kaavoituksessa -seminaariin (Kuntatalo 9.5.2000) osallistui vain noin 40 henkeä, miehiä oli ainoastaan neljäsosa osanottajista.

Foorum oli suunnattu myös kaavoituksen johtoportaalle ja päättäjille, mutta heitä ei näkynyt tilaisuudessa lainkaan. Mistä muusta tämäkin kaikki kertoo kuin suomalaisen yhteiskunnan kovasta tsaarinaikaisesta luonteesta (arvomaailmasta, ristiriidoista, hallintokulttuurista, vallankäytöstä, jne.).

Demokratiatutkija professori Aimo Ryynäsen mukaan nykyisen suomalaisen kunnan pääpiirteisiin kuuluu se, että kuntaorgaani jakaa tietoa yksisuuntaisesti (1) sekä korostaa yksipuolisesti tehokkuutta ja kilpailukykyä (2). Myös kuntien kaavahallinto rakentuu tälle luunkovalle pohjalle.

Pääasia on kuntakonsernin tulosvastuu. Mitä enemmän virkamies onnistuu piirtämään rakennusoikeutta sitä enemmän häntä palkitaan. Tällä lyödään samalla kipeästi vuorovaikutteista suunnittelua sormille. Suomesta puuttuu kokonaan kansalaisyhteiskuntaperinne. Kuntahallintomme ei osaa painottaa lähidemokratiaa (Tanska), vapaaehtoistyötä (Norja) ja palvelujen käyttäjää (Ruotsi).

Mitään nopeaa muutosta ei ole tässä näköpiirissä. Passiivisuus on valitettavasti siksi monille entistä aktiivisempi ratkaisu.
Jukka Paaso
Yleissuunnitteluarkkitehti
ja osallistumisavustaja

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.