Kirjoittajavieras Ulla-Maija Vierimaa
Huumenuori
heti hoitoon

Huumausaineiden käyttö nuorten keskuudessa on lisääntynyt rajusti koko 90-luvun eikä kasvuvauhdin laantumista ole näköpiirissä. Itärajan avautuminen on lisännyt huumeiden tarjontaa tuoden ne helpommin saataville. Pahinta on, että huumeannoksen hinta on halventunut jopa alle alkoholihintojen, joten huumeiden käytön aloittamiskynnys on madaltunut.

On hälyttävää, että huumeiden käyttäjien joukossa on jopa 13-15 -vuotiaita nuoria. Se, että tänä vuonna Turussa huumeisiin kuolleiden määrä on lähes sama kun Helsingissä, asukasmäärältään paljon suuremmassa kaupungissa, kertoo karua kieltään siitä, kuinka vakavaksi ongelmaksi huumeet ovat täällä muodostumassa.

Miksi nuori ostaa ensimmäisen huumeannoksensa? Syitä on monia. Tutkimusten mukaan niille, jotka jo tupakoivat ja käyttävät päihteitä, kynnys huumeisiin siirtymiseen on matalampi.

Huumeiden käytön syyt lienevät samat kuin nuoren humalahakuisuudella; nautinnon etsiminen, mielihyvän tunteminen, ongelmien pakeneminen, kokeilun halu, hyväksynnän hankkiminen jengissä, kaverien painostus, rakkaudeton koti ja yksinäisyys. Jos nuori pakenee ongelmia kotona ja koulussa huumekokeiluihin, hänellä sen jälkeen menee entistä huonommin.

Psykologit väittävät, että ne nuoret, joilla on vahva itsetunto, pystyvät sanomaan ei huumeidentarjoajalle. Hyvä itsetunto alkaa rakentua jo varhaislapsuudessa, jolloin vanhemmat rakastavat, tukevat ja hyväksyvät lapsensa sellaisena kuin hän on. Mitä enemmän perhe viettää aikaa yhdessä, sitä turvallisemmaksi lapsi tuntee olonsa. Aikuisten läsnäolon puute lieneekin eräs syy siihen, miksi juuri Suomessa nuoret sortuvat alkoholin ja huumeiden käyttöön.

Päättäjien tulee ryhtyä tehokkaisiin toimenpiteisiin nuorten huumeiden käytön ehkäisemiseksi. Huumenuori on saatava heti hoitoon hänen sitä halutessaan. Koska huumeiden käyttäjät rahoittavat huumeensa niitä välittämällä, heidän paljastaminen kouluissa on erittäin tärkeää. Siispä huumetestit pitäisi tuoda kouluihin. Säätäköön eduskunta sellaisia lakeja, että pakolliset huumetestit ovat mahdollisia.

Äärimmäistapauksissa pakkohoitoon ohjaaminenkin on oltava mahdollista vanhempien niin halutessa. Laki edellyttää liikaa ala-ikäiseltä huumekierteeseen joutuneelta nuorelta, jos hänen odotetaan itse voivan päättää hoitoonmenostaan.

Nuoren huumekierteestä selviämisen kannalta on olennaista, että hänen huumeiden käyttönsä havaitaan mahdollisimman varhain. Tässä koulut ja opettajat ovat avainasemassa. Vanhemmat nuorta liian läheltä seuraavina eivät ehkä huomaa huumeiden käytön hänessä aiheuttamia muutoksia.

Koulujen opetusryhmäkoot on saatava niin pieniksi, että opettaja pystyy oppilaissaan havaitsemaan syrjäytymisen ennusmerkit.

Tehokasta ennalta ehkäisevää toimintaa pitemmällä tähtäimellä on nuorten asenteisiin vaikuttaminen. Asennekasvatus on aloitettava varhain jo ala-asteelta huumevalistuksella, joka antaa realistisen kuvan huumeiden vaaroista oppilaiden omalla kielellä.
Kirjoittaja Ulla-Maija Vierimaa toimii Turun Kastun yläasteella englannin ja ruotsin kielen lehtorina.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.