Raision tempauksesta
mallia muuallekin

Esitän Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puolesta lämpimän kiitoksen Raision kaupungin kymmenhenkiselle johtoryhmälle, joka kaupunginjohtaja Kari Karjalaisen johdolla tuurasi 12.5. Raision kaupungin terveyskeskuksen vuodeosaston työntekijöitä näiden koulutuspäivänä.

Arvostan kaupunginjohtaja Karjalaisen halua antaa tällaisen julkisuusteon kautta arvoa raskaalle, naisvaltaiselle hoitoalalle ja kiinnittää huomiota sen työpaineisiin.

Raision kaupungin johtoryhmään kuuluvat virkamiehet paikkasivat kaupungin terveyskeskuksen vuodeosaston henkilökunnan työtä, jotta kaikki 30 työntekijää pääsisivät yhdessä päiväksi kehittämään työtään. Se on todellakin totta: kuntien terveydenhuollon henkilöstö on puristettu niin vähiin, etteivät työntekijät enää pääse irrottautumaan päivittäisestä työstään edes yhdeksi päiväksi täydennyskoulutukseen!

Maamme terveydenhuollon reaalimenoja laskettiin 1990-luvulla runsaat kymmenen prosenttia, mikä oli ilmeisesti Euroopan hyvinvointivaltioiden ennätys. Terveydenhuollossa tehdyn työn tehokkuus on lisääntynyt valtavasti - niin paljon, että mm. vanhustenhuollossa ja erityispsykiatriassa se on jo johtanut palvelujen romahdusmaiseen heikkenemiseen. Liian pitkälle menneiden leikkausten hinta alkaa selvitä. Kaikki työolotutkimukset osoittavat, että sosiaali- ja terveydenhuollosta on tullut maassamme se ala, jolla työntekijät voivat huonoiten työtaakkansa alla.

On ilahduttavaa, että maassamme on raisiolaisten kaltaisia kuntapäättäjiä, jotka ovat alkaneet ymmärtää, kuinka suurista virheratkaisuista on ollut kyse. Kaikkein hämmästyttävintä on, että vaikka kansantalouden lama on voitettu jo vuosia sitten, niin kunnat ovat muuttaneet terveydenhuollon työsuhteitaan yhä enemmän pysyvistä määräaikaisiksi. Suosittelen Raision mallia kaikkien muidenkin kuntien johtaville virkamiehille: menkää ja ottakaa selvää omassa kunnassanne, mitä tekemänne päätökset ovat merkinneet ja merkitsevät terveydenhuollon päivittäisessä työelämässä.
Kaarina Muhli
Puheenjohtaja
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.