Helsinkiä hallitaan hankalasti

Lehtikuva<br />Helsinkiin ollaan valitsemassa uutta kaupunginjohtajaa. Mutta onko valinnanvalta siirretty ammattijärjestöille tai jonkun puolueen paikallisosastolle, ihmettelee kirjoittaja. Kuvassa Helsingin edellinen ylipormestari Kari Rahkamo onnittelemassa viran nykyistä haltijaa Eva-Riitta Siitosta.
Lehtikuva
Helsinkiin ollaan valitsemassa uutta kaupunginjohtajaa. Mutta onko valinnanvalta siirretty ammattijärjestöille tai jonkun puolueen paikallisosastolle, ihmettelee kirjoittaja. Kuvassa Helsingin edellinen ylipormestari Kari Rahkamo onnittelemassa viran nykyistä haltijaa Eva-Riitta Siitosta.

Helsinkiin valitaan taas kerran kaupunginjohtaja, kun viran nykyinen haltija on saanut eron ja eläkkeen. Tähän korkeaan virkaan on ollut laajalti kiinnostusta. Kaksi suurinta puoluetta on kuitenkin päättänyt, että paikka kuuluu heistä pienemmälle.

Eipä siinä hakupapereita kaupunginjohtajien edes kannata kirjoittaa, ehkä viisaat poliitikot tulevat pyytämään, jos todella haluavat kokeneen ja pätevän johtajan. Pätevyysvaatimuksiahan ei tähän virkaan ole määritelty. Lehtiuutisissa helsinkiläisille on kerrottu, että valinnan tekee äänestyksen jälkeen puolueen paikallisosasto kuultuaan ammattijärjestöjen suosituksia.

Tässä vaiheessa helsinkiläinen kavahtaa ja kysyy hiljaa itseltään: "Olenko ymmärtänyt perustuslain väärin, eikö valta kuulukaan kansalle? Onko valta siirretty jollain sopimuksella ammattijärjestölle tai jonkun puolueen paikallisosastolle? Kuntalain mukaan valtuusto päättää viroista ja valitsee virkaan parhaan mahdollisen ehdokkaan."

Kokoomuksen ja sdp:n paikalliset johtajat ovat tehneet kabineteissaan päätöksen johtajapaikkojen jaosta. Kaksi teille, kaksi meille ja yksi muille. Kansalaisen kannalta päätös on väärä.

Ainakin minun mielestäni olisi ensin pitänyt arvioida johtajien tehtävät ja päätettävä kuinka monta johtajaa tarvitaan, ehkä kolmellakin tultaisiin toimeen. Tarvekartoituksen jälkeen kaikki paikat avoimeen hakuun ja hakijoista valitaan parhaat ammattijohtajat määräaikaisiin virkoihin. Kyllä vaaleilla valitut valtuutetut pystyvät tällaisen valinnan tekemään.

Tampereen kaupunginjohtaja teki vuosia sitten rohkean päätöksen kaupunginjohtajien kierrätyksestä. Kaikki vaihtoivat vastahakoisesti kenttää, kaupunkilaiset ja virkakoneisto kiitti viisasta johtajaa ja nyt kokeneina, uuden alan oppineina ovat johtajatkin ymmärtääkseni tyytyväisiä muutokseen. Onko Helsinki niin suuri ja pätevä, ettei naapurilta voi mitään oppia?

Helsinki työnantajana on Suomen suurin suojatyöpaikka. Jo edellisen ylipormestarin aikana kaupunki alistui sopimusneuvotteluissaan lupaamaan, että ketään ei eroteta kaupungin toimesta tai virasta. Vuosien mittaan kaikki ovat oppineet elämään tämän päätöksen mukaan. Monille palkka maksetaan paikallaolosta eikä tuloksellisesti tehdystä työstä.

Helsinkiläinen, äänestäjä ja veronmaksaja on täysin voimaton vaikuttamaan korkeimpien kabinettipoliitikkojen toimiin. Aloitteellisuutta kyllä näennäisesti kannustetaan, mutta päätöksiä tehtäessä otetaan vain huomioon sellainen valinta, joka tuntuu yleisesti ottaen vähiten vaaralliselta ja on päättäjän omalle asemalle otollinen.

Olen ollut kokoomus-puolueen jäsen lähes puoli vuosisataa. En halua kuitenkaan hyssytellen hyväksyä poliittisten päälliköiden kabinettipäätöksiä ja olen ilmoittanut paikallisosaston puheenjohtajalle, että eroan puolueesta. Toivon, että syksyn kunnallisvaaleissa äänestäjät valitsevat rehellisiä, kuntalaisten hyvää tavoittelevia ehdokkaita mikäli joku puolue sellaisia listoilleen löytää.
Matti Kivinen
syksyllä eläkkeelle
siirtyvä helsinkiläinen

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.