Elcoteqin tehtaalla noudatetaan
Meksikon lainsäädäntöä

Heidi Hautala viittasi kolumnissaan (TS 28.4.2000) kollegansa, saksalaisen europarlamentaarikon käyntiin Elcoteqin Monterreyn tehtaalla Meksikossa. Olen se suomalainen johtaja, joka tapasi Hautalan kollegan Monterreyssä ja kertoi tehtaan toiminnasta. Jostain syystä asian sisältö on muuttunut matkan varrella, ja haluan oikaista asiavirheet.

Pitää paikkansa, että Meksikossa (sekä Elcoteqin tehtaalla että muualla) kaikki, niin työntekijät kuin toimihenkilötkin, työskentelevät todellakin 48 tuntia viikossa. Lain mukaan lomaa kertyy yhden vuoden kestäneen työsuhteen jälkeen yksi viikko.

Sen sijaan Hautalan kirjoituksessa esitetyt väitteet siitä, että työsopimuksia ei Meksikon tehtaallamme tunneta ja että tehtaalla ei "tarvita" minkäänlaista ay-toimintaa, eivät pidä paikkaansa. Elcoteqin Monterreyn tehtaan työntekijät kuuluvat ammattiliittoon. Meksikossa yritystenkin tulee tehdä sopimus unionin kanssa ennen toimintansa aloittamista, ja niin olemme tietysti mekin tehneet. Teemme myös kirjalliset työsopimukset kaikkien työntekijöidemme kanssa.

Toisin kuin kolumnissa väitettiin, Elcoteqin Monterreyn tehtaan toiminta kestää kyllä päivänvalon. Tehtaalla noudatetaan Meksikon lainsäädäntöä ja reiluja pelisääntöjä. Rohkenen jopa väittää, että Meksikossa työntekijöistä pidetään paremmin huolta kuin perinteisesti Euroopassa.Tämä on vähintäänkin yhtä paljon meksikolaisen (työelämän) kulttuurin piirre kuin ammattiyhdistystoiminnan tulosta. Yhteiset juhlat ja tilaisuudet, joihin koko työntekijän perhe kutsutaan, ovat myös osa meksikolaista yrityselämää, jossa vahvan yrityskulttuurin ja yhteishengen ylläpito on keskeisimpiä työssäviihtyvyyden osatekijöitä.
Elcoteq Network Oyj,
Anja Rouhiainen
Monterreyn tehtaan johtaja

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.