Ei merkkejä talouskasvusta

Tiedotusvälineissä kerrotaan lähes päivittäin kuinka hyvin Suomella menee ja kuinka meillä on kasvava talous. On kerrottu kuinka talous on jo monta vuotta kasvanut, vaikka vaikeata sitä on uskoa kun siitä ei näy merkkejä missään. Talouskasvusta ovatkin äänekkäimmin puhuneet ammattiliittojen edustajat, jotka ovat käyttäneet sitä tekosyynä jolla perustella palkankorotuksia. Jokin peruste järjettömille korotuksille on keksittävä.

Työttömillä, eläkeläisillä ja opiskelijoilla ei ainakaan ole havaintoja sellaista asioista, joita talouskasvun väitetään tavallisillekin ihmisille tuoneen. Tulot eivät ole juuri kasvaneet, veronalennuksia ei ole olemassa - päinvastoin (kunnallisveron korotukset, kiinteistöveron korotukset, jäteverot), reaalitulot eivät ole nousseet mihinkään eikä ostovoima merkittävästi lisääntynyt. Talouskasvun merkkejä ei siis vielä ole näkyvissä, mutta ehkä ne ajan myötä näkyvät, ovathan tiedotusvälineet siitä kauan jo puhuneet.

Jos monen tavallisen ihmisen yksityisessä taloudessa ei ole näkyvissä talouskasvun merkkejä tai elintason nousua, ei niitä ole näkyvillä myöskään julkisessa taloudessa. Monen kunnan verotulot supistuvat menojen samaan aikaan lisääntyessä, käyttökate on usein hyvin pieni tai jopa miinusmerkkinen ja turvatakseen tulojen pysymisen ennallaan, pitää verotusta kiristää.

Sairaaloissa on pulaa henkilökunnasta ja muista voimavaroista. Laajan maan tiestöt rappeutuvat kun varaa niiden kunnolliseen hoitoon ei ole. Poliisi kärsii vakavasta henkilöpulasta ja muistakin puutteista samaan aikaan kun poliisin työn tarve lisääntyy.

Koulutukseen ei riitä myöskään varoja. Sekä peruskoulutus että korkeakoulutus kärsivät liian vähästä rahasta. Muiltakin aloilta supistetaan ja leikataan.

Talouskasvuun eivät mitenkään kuulu myöskään yhä lisääntyvät leipäjonot ja ruokapankit. Ei myöskään kaksinumeroiset työttömyysluvut, jota lukua ollaan aktiivisesti kasvattamassa mm. Postin konttoreiden ja VR:n konepajan toimintaa ja toimipaikkoja supistamalla.

Eiköhän jo ole aika lopettaa puhuminen talouden kasvusta ja palata siihen taas sitten, kun merkkejä siitä on näkyvissä.
Aarne Vesterinen

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.