Kevättyöt aloitettava, vaikka
komissio viivyttelee

TS/Marttiina Sairanen<br />Toukotyöt on jo täydessä vauhdissa. Kirjoittaja peräänkuuluttaa päätöstä Suomen maatalousohjelman hyväksymisestä EU:ssa.
TS/Marttiina Sairanen
Toukotyöt on jo täydessä vauhdissa. Kirjoittaja peräänkuuluttaa päätöstä Suomen maatalousohjelman hyväksymisestä EU:ssa.

Harva yrittäjä joutuu tekemään työtään ilman minkäänlaista tietoa siitä, saadaanko tehtävällä työllä peitettyä kustannukset vai ei. Viljelijät ovat kuitenkin joutuneet aloittamaan kevätkylvöt, vaikka EU-komissio ei ole hyväksynyt Suomen maatalousohjelmaa.

Viljelijät, etujärjestöt ja ministeriö olivat tammikuussa Suomen maatalousohjelman valmistuttua yhtä mieltä siitä, että LFA-tuen alueellinen saatavuus samoin kuin ympäristötuen suuruus on oltava tiedossa kevättöitä aloitettaessa.

Maatalousministeri Kalevi Hemilä lupasi silloin EU-päätöksen asiasta huhtikuun alkupuolelle. Asiaa ei kuitenkaan käsitelty EU:ssa maaliskuussa, koska odoteltiin muiden maiden ohjelmien valmistumista. Turussa maaliskuun 27. päivänä puhunut ministeri vakuutti viljelijöille päätöksen tulevan vapun edellä ennen kylvötöiden alkua. Päätöstä ei kuitenkaan tehty huhtikuussakaan ja nyt meillä on ministerin lupaus asian ratkeamisesta kesäkuussa.

Viljelijöiden kannalta asia on nyt oleellisesti muuttunut, kun kevättyöt on aloitettu ja kylvöpäätökset tehty. Ministeri on koko ajan vakuuttanut Suomen ohjelman olevan menossa läpi esityksemme mukaisena, mutta kun lupaukset ja "varmat tiedot" aikataulusta ovat osoittautuneet perättömäksi, voimmeko me viljelijät enää pitää ohjelman läpimenoakaan täysin varmana?

Jos nyt kävisi niin onnettomasti, että myös ministerin ennakkoon antamat lupaukset Suomen esittämän ohjelman läpimenosta EU:ssa pettäisivät, on viljelijöillä mielestäni oikeus vaatia kansallisista varoista kompensaatiota niin, että tuet maksetaan sen mukaan, kun kylvösuunnitelmaa tehtäessä ja kylvötöihin lähtiessä on oletettu ja luvattu.
Pertti Hemmilä
kansanedustaja

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.