Kirjoittajavieras-kolumni Helena Metso
Puuhiili ympäristö-
ystävällistä energiaa

Helena Metso
Helena Metso

Kun nyt vihdoin olemme saamassa Turkuun puuhaketta polttoaineena käyttävän lämpölaitoksen voimme saman tien lähteä ajattelemaan asiaa eteenpäin.

Suomen metsiin jää vuosittain hakkuujätettä neljää ydinvoimalaa vastaava energiamäärä. On paikallaan hakettaa oksat ja risut tai rutistaa ne rulliksi tai pelleteiksi uusien keksintöjen mukaisesti ja kuljettaa ne poltettavaksi lähietäisyydelle. Mutta metsän harvennuksessa maastoon jää paljon myös rankoja, joiden käyttö hiillytettynä olisi taloudellisempaa. Onhan puun polttoarvo hiilenä kiloa kohti yli kaksinkertainen.

Meille tuodaan vuosittain 6 000 tonnia puuhiiltä. Ainoastaan 1 500 tonnia käytettävästä grillihiilestä valmistetaan kotimaassa. Vanhastaan käytössä olevalla hiiltomenetelmällä saadaan vain parikymmentä prosenttia kaadetun puun sisältämästä energiasta talteen. Myös puun sisältämät arvokkaat kemikaalit jäävät käyttämättä.

Ekokeksijä Pauli Rantanen on kehittänyt hiiliretortin, jolla voidaan hyödyntää metsiin jäävät harvennushakkuupuut hiileksi ja ottaa talteen puun kemikaalit, kuten mm. terva, tärpätti, hartsi ja muurahaishappo. Hiilisaanto tällä menetelmällä on 63-80 prosenttia.

Toimintaperiaate on lyhyesti seuraava: Kuorma-autolla kuljetettava hiiliretorttikontti viedään metsän laitaan, puut kerätään lippaisiin, jotka työnnetään retorttiin. Hapettomassa tilassa ja 380 C -asteen lämmössä puu hiiltyy muutamassa tunnissa. Prosessissa syntyvä hiilimonoksidi johdetaan palotilaan ja nesteet otetaan talteen.

Muutamat innokkaat metsäalan ammattilaiset ovat ottaneet uuden keksinnön omakseen. Ympäri Suomea on syntymässä kymmenkunta hiiliretorttia. Useimmilla yrittäjillä on huolenaan rahoitusvaikeudet, sillä valtion tukea on vaikea saada, kun suurteollisuus ei ole mukana asiassa.

Sekä meillä Suomessa, että kehitysmaissa, joissa 250 miljoonaa ihmistä käyttää hiiltä energialähteenä, tätä uutta hiillytysmenetelmää käyttäen olisi mahdollisuus siirtyä entistä ympäristöystävällisempään energiahuoltoon. Kevyen hiillytetyn puun kuljettaminen on helppoa ja sen polttaminen saasteetonta.

Yksi Suomen Kansallisen metsäohjelman tavoitteista on nostaa energiapuun käyttöä viidellä miljoonalla kuutiolla vuoteen 2010 mennessä. Ohjelmassa todetaan, että puuenergiaa hankkivien ja tuottavien pk-yritysten investointien tukeminen on alkuvaiheessa tarpeen.

Prototyypistä tuottavaan yritystoimintaan on aina pitkä matka. Tukitarpeen perusteluun menee liian kauan. Tuhlaamme tonneittain kallista tuontienergiaa ennen kuin ympäristöystävällinen ja halpa hiillytysmenetelmä saadaan laajamittaiseen käyttöön.
Kirjoittaja Helena Metso on rakennusarkkitehti ja Suomen kristillisen liiton Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.