Hoitotyön sijaisuuksia ketjutetaan edelleen

TS/Jonny Holmén<br />Miksei hoitoalan "pysyvien" sijaisten työsuhdetta voida vakinaistaa eli tehdä varahenkilöjärjestelmää, jolla hoidetaan valtaosa sijaisuuksista ja määräaikaisilla vain todella muuttuva tarve, kirjoittaja kysyy.
TS/Jonny Holmén
Miksei hoitoalan "pysyvien" sijaisten työsuhdetta voida vakinaistaa eli tehdä varahenkilöjärjestelmää, jolla hoidetaan valtaosa sijaisuuksista ja määräaikaisilla vain todella muuttuva tarve, kirjoittaja kysyy.

Lehdistössä ja televisiossa on viime aikoina keskusteltu paljon hoitoalan vakinaisen henkilökunnan vähentämisestä ja työssä olevien työkuorman kasvusta sekä siitä, miten töitä teetetään sijaisilla.

Olen seurannut läheltä erään sairaanhoitajan työtä Turussa ja todennut, että sijaisuuksien ketjuttamista on jatkunut hänen tapauksessaan lähes kymmenen vuotta. Vaikka työsopimuslaki kieltää määräaikaisten työsopimusten ketjuttamisen, se on mahdollista erillisten sijaisuuksien osalta.

Nyt kuitenkin jopa pitkäaikaisia sijaisuuksia pätkitään Turussa muutaman kuukauden jaksoiksi, jotka teetetään ketjuttaen samalla henkilöllä. Tätä tuskin työsopimuslakikaan sallii.

Pätkiminen stressaa tarpeettomasti työntekijää, koska epävarmuus työsuhteen jatkumisesta kalvaa, eikä työpanos voi silloin olla hoitotyössä paras mahdollinen.

Toinen suuri ongelma on sijaisten jaksaminen. Kun pysyvällä sijaisella uusi sijaisuus alkaa heti entisen päätyttyä, määräaikainen henkilö ei pysty pitämään lainkaan lomaa ja keräämään voimia, kuten vakinaisessa työsuhteessa oleva, jolla on vuosiloma.

Tarjotusta määräaikaisesta työstä taas ei oman loman pitämisen vuoksi uskalla kieltäytyä, jotta ei tule leimatuksi työhaluttomaksi ja jää seuraavalla kerralla ilman tarjousta. Näin hoitoalalla yleisesti esillä ollut jaksamisongelma vielä kärjistyy pysyvien sijaisten kohdalla.

Kun sijaisuuksia on jatkuvasti, sekä työviihtyvyyden ja -motivaation että potilasturvallisuuden kannalta on parempi, jos samat henkilöt aina hoitavat sijaisuudet samoilla osastoilla. Silloin henkilöt tuntevat osaston toimintatavat ja vakinaisen väen ja säästytään jatkuvalta opastamiselta ja joskus kohtalokkailtakin väärinkäsityksiltä.

Kun näin jo menetellään monessa tapauksessa käytännössä, herättää ihmetystä, miksi näiden "pysyvien" sijaisten työsuhdetta ei voida vakinaistaa eli tehdä varahenkilöjärjestelmää, jolla hoidetaan valtaosa sijaisuuksista ja määräaikaisilla vain todella muuttuva tarve. Rahaahan kuluu kummassakin tapauksessa yhtä paljon.

Helsingissä aikaisemmin käytössä ollut varahenkilöjärjestelmä lopetettiin, koska sitä varten ei enää saatu valtionosuutta. Miksi ei? Saadaanko sijaisia varten? Onko tilanne sama Turussa?

Työsopimuslakikomitean piti ottaa helmikuun alussa kantaa määräaikaisten työsuhteiden pelisääntöihin. Sijaisuuksia tekevät sairaanhoitajat haluavat tietää vastuullisilta henkilöiltä, esimerkiksi työ- tai sosiaali- ja terveysministeriltä, tuleeko ketjuttamiseen lopultakin jokin tolkku?
Helena Virtanen
Turku

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.