Kuinka moni lapsi saa olla lapsi

Pokemon-kortteja.
Pokemon-kortteja.

Aikuisten malli vaikuttaa siihen, että lapset tappelevat Pokemon-korteista. "Arvokas kortti" - aikuisten maailmaa, ei lasten.

Nykyisin tuntuu kuin vanhemmat olisivat luovuttaneet kasvatusvelvollisuutensa toisille, eivätkä edes ole varmoja kasvattavatko toiset lasta. Kuinka voi antaa oman lapsensa kasvatuksen (tärkein ja ihanin asia vanhemmuudessa) toiselle.

Istukaa ja katsokaa lapsenne kanssa Pokemon-tarinaa ja miettikää mikä saa kaikki maailman lapset ihastumaan siihen. Jotakin siinä täytyy olla. Lapsi haluaa olla kuin joku Pikachu, hellyttävä ystävä. Lapsi. Mutta kuinka moni lapsi saa olla lapsi. Ajatelkaa aikuiset. Kuinka olemme antaneet tämän tapahtua. Sarjassa opetetaan pitämään huolta toisesta, puolustamaan toista. Koskaan taistelevat osapuolet eivät kuole vaan pyörtyvät.

Kun vertaa aikaisempia piirrettyjä elokuvia, niissä eläimet ovat saaneet ihmishahmon ja lyövät ja hakkaavat toisiaan ja yleisö nauraa. Ovatko tämän tyylin piirrettyjen katsojat nyt kadulla? Sopii kysyä.

Eikö olisi tärkeää opettaa lapsi ostamaan esim. omalla rahallaan kortteja. Jos viikkorahat on käytetty, ei kortteja osteta. Kyllä lapsi oppii. Ei lapsia voi pitää tynnyrissä ja varjella asioilta, jotka kuitenkin tulevat esille. Ne täytyy kertoa ja opettaa mitä tapahtuu jos tekee näin ja...

Antakaa lapselle turvallinen olo olemalla saatavilla lapsen ollessa pieni ja rakastakaa häntä. Sanokaa se monta kertaa päivässä. Jos Pokemon-jutut kielletään, tulee joku toinen. Ei asia poistu kuvioista kieltämällä se. Lapset on kasvatettava järkevään ajatteluun. Siksi asiat tulevat kohdallemme, että ratkaisemme ne, ei siksi, että siirrämme ne sivuun. Ne palautuvat kuitenkin eteemme.

Jokainen voi olla sankari (omassa elämässään). Tavallisestihan on vain yksi sankari, joka on muiden yläpuolella, jollaiseksi kukaan muu ei pysty tulemaan. Pokemon-tarina antaa mahdollisuuden jokaiselle olla tuo sankari.

Nämä ajatukset ovat nousseet mieleeni seuratessani nyt Pokemon-keskustelua. Minulla on 10-vuotias koululainen (poika) eikä ongelmaa ole.
Rita Forsberg-Kimura