Opiskelijamääriä alettava rajoittaa

Kaukana ei olla enää siitä, kun yliopistotkin jaetaan Suomessa niin kuin monessa Euroopan maassa ja erityisesti Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Ranskassa halvimpaan kauppakorkeakouluun (lue: siihen, jolla on kaikkein suurin pula opiskelijoista) pääsee 30 000 markalla vuodessa ja kalleimpien maksut saattavat olla yli 100 000 mk. Valtion yliopistot ovat toki vielä lähes maksuttomia (lukukausi pakollisine vakuutuksineen noin 1 000 mk), mutta näiden oppilaitosten tila on siinä pisteessä, että sekä opettajat että opiskelijat voivat huonosti.

Kun meillä Suomessa on käytössä pääsykokeet ja mahdollisuus näin seuloa yliopistoihin ja korkeakouluihin sisään otettavien määrää mahdollisesti älyllisin perustein, niin eikö nyt olisi aika alkaa kouluttaa laatua ja rajoittaa näitä sisäänottomääriä niin, että rahaa riittää laadukkaaseen opetukseen oikeille ihmisille.

Valtion olisi aika selkeyttää politiikkaansa siinä mielessä, että jos halutaan lisää korkeakoulutettuja, niin lisätään myös määrärahoja. Ei vain kannusteta yliopistoja ottamaan lisää opiskelijoita.

Jos talouselämä todella haluaa lisää insinöörejä ja muita alansa asiantuntijoita, joista tällä hetkellä on monien tahojen mielestä huutava pula, niin on sitten talouselämän asia kouluttaa niitä lisää. Yritykset tietenkin haluavat vastinetta rahoilleen ja teoreettista korkeakoulutusta on vaikea käytännön elämään sovittaa. Sitten onkin aihetta ajatella, että halutaanko todella teoreettiseen akateemiseen ajatteluun kykeneviä ihmisiä vai pelkästään kapean erikoisosaamisen taitavia ihmisiä. Näitä viimeksimainittuja ihmisiä nimittäin valmistuu ammatillisista oppilaitoksista.

Kun puhutaan koulutuksesta on kai tärkeää, että ihmisellä on pääomaa päässä, ei lompakossa. Lompakonkin pääomaa tarvitaan, mutta sitä ei juuri opita korkeakoulussa käyttämään, eikä rahalla juuri ketään viisaammaksi saada.

Valtion on turha kouluttaa kaikkia korkeakoulutasolle, kun sellaista koulutusta eivät pysty kaikki hyödyntämään. Tällä hetkellä katson espanjalaista tapaa korkeakouluttaa. Yliopistoja on paljon ja korkeakoulututkintoja jaetaan, mutta siinä työssä, mihin ihmiset lopulta menevät niistä tiedoista ei juurikaan ole hyötyä.

Kouluttakaamme siis Suomessa tulevaisuudessakin oikeaan aikaan ja oikeaan tarpeeseen, eikä sen perusteella, että korkeakoulusta valmistuisi sata prosenttia suomalaisista. Tilastoja on turha kumartaa.

Ja jos nyt maksetaan vuodesta 500 mk, niin korotetaan sitten sitä opintotukeakin 500 mk vuodessa, että nekin, jotka eivät tätä rahaa vanhemmiltaan saa, voisivat vielä opiskella.
Lauri Rantala