Lukukausimaksu
olisi katastrofi

Turun Sanomissa 19.4. Tomas Haltsonen puolsi, nimenomaan muhkeita, lukukausimaksuja yliopistoihin - asian ja sen perusteluiden osalta olen tyystin eri mieltä hänen kanssaan.

Aiheesta on kirjoitettu monesta näkökulmasta, joten otan itse esiin ainoastaan yhden: opiskelijoiden sangen yleisen työnteon lukukausien aikana, koska hengissä on pysyttävä ja laskut maksettava.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla suurin osa opiskelijoista joutuu työskentelemään läpi lukuvuoden korkeiden elinkustannusten kattamiseksi, ja sama ongelma on muissakin isoissa yliopistokaupungeissa. Luonnollisesti olisi mukavampaa keskittyä valmistumiseen sen sijaan, että joutuu jakamaan aikaansa moneen suuntaan. Siksi pidänkin Haltsosen kirjoitusta vastuuttomana.

Haltsonen mainitsi 5 000 markan lukukausimaksun - joko hän tai vanhempansa ovat vauraita. Minulle ja tuhansille muille summa merkitsisi katastrofia (joka muuten kaatuisi sosiaaliviraston niskaan).

Lain mukaan perustutkintoon johtava koulutus kustannetaan verovaroin. Toivon, että näin on jatkossakin, tasaveroisten mahdollisuuksien ja maan tulevaisuuden vuoksi.
Jouni Suonsivu
opiskelija
Turku