Kotihoidontukea myös kesäksi

TS/Harri Pälviranta<br />Kirjoittajan mukaan lasten päivähoitotilanne helpottuisi kesällä, jos kotihoidontukea maksettaisiin myös kesäkuukausilta. - Kuva viime kesältä turkulaisesta Keltasirkunpolun päiväkodista.
TS/Harri Pälviranta
Kirjoittajan mukaan lasten päivähoitotilanne helpottuisi kesällä, jos kotihoidontukea maksettaisiin myös kesäkuukausilta. - Kuva viime kesältä turkulaisesta Keltasirkunpolun päiväkodista.

Lasten päivähoitomaksut siirtyivät jokin aika sitten Turun kaupungin sosiaalilautakunnan alaisuuteen. Siitä lähtien olemme saaneet useammin kuin tarpeeksi kyselyjä tulotiedoista. Nyt on huhtikuu puolivälissä ja toimitimme jo toisen kerran tänä vuonna viimeisimmät tulotiedot liitteineen lappuineen kaikkineen tarkasteltaviksi.

Hyvin yksinkertainen tapa laskuttaa päivähoidosta olisi käyttää viimeksi valmistuneen verotuksen tietoja, aivan samoin kuin Kela käyttää tätä perustetta maksaessaan vanhempainlomarahoja. Näin tasattaisiin oikeudenmukaisesti sekä saatavia että maksettavia summia, eikä turhia lappuja tarvitsisi lähetellä edestakaisin.

Sosiaalilautakunnan 10.3. päivätty kirje päivähoitomaksuista alkoi näin: "Sosiaalilautakunta päätti, että jos lapsi on poissa päivähoidosta kesällä, ei peritä maksua poissaolon ajalta." Tarkemmin ajatellen, en kyllä koskaan maksa muistakaan palveluista, mikäli en niitä käytä. Näin ajatellen päätin, että sosiaalilautakunta voisi päättää, että jos lapsi on viikon talvilomalla tai kahden viikon joululomalla, niin näiltä jaksoilta voisi hoitomaksun hyvittää tulevassa laskussa. Reilua vai mitä?

Päivähoitoa supistetaan kesän ajaksi, mikä on ymmärrettävää, sillä hoitajat ovat tehneet hienoa työtä lasteni kanssa koko vuoden ja ovat ansainneet kesälomansa. En vain ymmärrä miksi kokonaisia päiväkoteja suljetaan ja työntekijät pakotetaan pitämään lomansa tiettynä ajanjaksona.

Edellä mainituista syistä johtuen päätin pitää kesälomani lisäksi kuukauden mittaisen hoitovapaajakson, ettei minun tarvitsisi viedä vuoden ikäistä kuopustani vieraaseen päiväkotiin viikoksi, että voisin olla kotona kun keskimmäinen lapsistani aloittaa koulun ja ettei minun tarvitsisi maksaa päivähoitomaksua ajalta, jolloin lapseni ei enää hoitoa tarvitse.

Joku kuitenkin päätti, että kotihoidontukea ei makseta kesäkuukausilta. Samalla päätettiin puolestani, että kuopus menee vieraaseen päiväkotiin lomien ajaksi ja koulunsa aloittava ekaluokkalainen ja toisen luokan aloittava koululainen pärjäävät ihan itsekseen kotona.

Mikäli kotihoidontukea maksettaisiin myös kesäkuukausilta, ilman hoitopaikan menetystä, olisi monien vanhempien varmaankin aika helppoa tehdä viisaita päätöksiä, eli jäädä lasten kanssa kotiin kesän ajaksi. Näin kasvattaisimme tasapainoisia, onnellisia, olonsa turvalliseksi tuntevia lapsia ja edesauttaisimme perheiden hyvinvointia lisäämällä yhteistä vapaa-aikaa.
Anne Ryhtä