Mikä autuus on
alihankinnassa

Olen utelias. Voisikohan joku talousasiantuntija kertoa, mikä filosofia taikka liikeidea piilee siinä nykyään niin suurta muotia olevassa "alihankinnassa"? Sen kyllä jotenkin ymmärtää, jos firma saa ison tilauksen ja lyhyellä toimitusajalla, että on turvauduttava toisten firmojen apuun.

Paperiteollisuus ei nähdäkseni kuitenkaan kuulu sellaisiin yrityksiin, joilla saattaisi tulla ennalta arvaamattomia työvoiman tarpeita. Paperiteollisuushan on käynnissä ympäri vuorokauden vuoden kaikkina päivinä, joten työvoiman tarve on hyvin stabiili ja ennakoitavissa. Kuitenkin paperiteollisuus haluaa käyttää ulkopuolista työvoimaa. Tarkkaa tietoa ei ole muunlaisesta "hankinnasta" kuin siivoustyöstä ja ehkä joistakin korjaustöistä.

Kysymys kuuluukin: Kuinka se voi olla halvempaa kuin jos saman työn tekisi oman talon väki? Kyllä niillä muillakin firmoilla on työntekijöiden palkat ja sosiaalikulut maksettavana sekä lisäksi yleiskustannukset jotka kaikki täytyy laskuttaa tilaajalta. Joten käsittääkseni mistään isosta asiasta ei ole kysymys. Elleivät sitten nämä ulkopuoliset firmat pysty käyttämään pimeätä työvoimaa yhteiseksi hyödyksi.
Utelias