Liikennesäännöt
koskevat kaikkia

Kevät on tullut ja autoilijoiden jokavuotinen marina siitä, miten polkupyöräilijät eivät osaa liikennesääntöjä. Asiassa on kuitenkin kaksi puolta. Autoilijat nimittäin eivät näytä myöskään osaavan liikennesääntöjä.

Tarkoitukseni ei suinkaan ole yleistää. Toteanpa vain, että on hyvin paljon autoilijoita, jotka eivät vaivaudu tarkistamaan risteykseen tullessaan, onko jostakin suunnasta ehkä tulossa kevyen liikenteen kulkijoita. Tällainen autoilija kaahaa yleensä hurjalla vauhdilla risteyksiin ja tarkistaa kyllä huolella, tuleeko muita autoja, mutta jalankulkijat ja pyöräilijät unohtuvat, mikä aiheuttaa monia vaaratilanteita.

Mitä tulee polkupyöräijöihin, yhdyn autoilevan kansan yleiseen mielipiteeseen, että valtaosa ei todellakaan osaa kunnolla liikennesääntöjä. Mutta ovatko autoilijat koskaan tulleet ajatelleeksi, että jalkakäytävällä ajaminen voisi johtua autoilijoiden varomattomuudesta?

Itse otan pian polkupyörän pois talvisäilöstä ja lähden liikenteeseen. Täytyy todeta, että joskus ruuhkaisina aikoina tai muuten oman turvallisuuteni takia aion ajaa myös jalkakäytävällä. Se on toisinaan huomattavasti turvallisempaa.
Rami Seppälä