Itävaltaboikotista
outo pikapäätös

Itävaltaboikotti jatkuu edelleen ja oikeuskansleri on esittänyt kysymyksiä pääministerille päätöksenteon käänteistä. Minkälainen tämä kiistelty päätösprosessi oli lehtitietojen valossa?

Puheenjohtajamaan pääministeri otti yhteyden yhteen pääministerikollegaan kerrallaan ja esitti kysymyksensä jättäen vastaajille muutaman tunnin harkinta-ajan. Tällaisessa päätöstilanteessa vastaaja on kuvaannollisesti sanoen "säkki päässä". Hän ei tiedä, millä perusteilla muut ovat mukana, eikä ehdi kysellä muilta näiden näkemyksiä ja perusteluja.

Mikään ei myöskään takaa, että kaikki saavat saman informaation, vaan puheenjohtajalle tarjoutuu tilaisuus "vedättää" päätöstä haluamallaan tavalla. Varsinkin pienen maan pääministeri oli todella ahtaassa raossa.

Tällainen tärkeässä asiassa tehtävä pikapäätös ei olisi todennäköisesti laillinen missään suomalaisessa julkisyhteisössä, eikä kaiketi lainsäädäntömme mukaisissa yhdistyksissäkään. Kokousta ei kutsuttu koolle etukäteen, esityslistaa ei lähetetty, eikä yhteistä keskustelua ja äänestystä toimeenpantu.

Menettelytapa antaa oudon kuvan EU:n piirissä esiintyvästä salailua suosivasta ajattelutavasta. Tämä linja näkyi myös komission puheenjohtaja Prodin reaktiosta Jacob Södermanin kirjoittamaa avoimuutta suosivaa artikkelia vastaan. Nythän herrat ovat sopineet riitansa, mutta pinnan alla kytee, sillä kulttuurieroja ei poisteta yhden yhteisen aamiaisen aikana.
Pekka Pihlanto
professori
Turku