Rasistinen lapsus

Maanantaina 10.4 Lounais-Suomen alueuutisissa kerrottiin Suomen vahvin mies -kilpailun karsinnoista Turussa. Kyseisen uutispätkän lopussa kilpailun järjestäjien edustajalta tiedusteltiin, miksi suomalaiset menestyvät hyvin kyseisessä voimailulajissa.

Vastaus oli: "Olen huomannut, että mitä mustempi mies sitä pehmeämpi pää. Varmaankin suomalainen on ilmaston ansiosta karaistunut kestämään kipua toisin kuin musta."

Kyseinen vastaus ilmentää äärimmäisen yksinkertaistavia ja rasistisia käsityksiä ihmisen suorituskyvyn selitystekijöistä ja on sinänsä valheellinen ja epätosi. Jos se olisi tosi väite, mysteeriksi jäisi afrikkalaisten/mustien erinomainen menestys esimerkiksi kestävyys- ja pikajuoksussa, jalkapallossa sekä monissa muissa urheilulajeissa, joissa tuskan sieto harjoitus- tai kilpailuvaiheessa on menestyksen ehdoton edellytys. Kenties uskottavat selitykset sitenkin löytyvät geenipoolin sopeutumisen ohella vastauksista kulttuurisista käsityksistä riippuviin kysymyksiin kuten: "Miksi arvostat menestystä tietyssä lajissa?" tai "Mitä lajeja sinulla on mahdollisuus harjoittaa aina absoluuttiseen huipputasoon asti?

Se, että toimittaja täysin kritiikittömästi antoi kilpailujärjestäjien esittää rasismia tihkuvia näkemyksiään on tuomittavaa ja häpeällistä toimittajan työn eettisten totuudellisuusvaatimusten rikkomista.
Pekka Riekkinen
assistentti
Turun yliopisto