Tukilakot tulisi
lailla kieltää

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka kirjoitti osuvasti lakon filosofiasta (TS 5.4.). Sen sijaan työoikeuden professorin Seppo Koskisen "vastine" (TS 7.4.) oli vähintäinkin harhaanjohtava, jossa otsikkotasolla väitettiin kansainvälisten sitoumusten turvaavan tukilakko-oikeuden! Mikään kansainvälinen sitoumus tai edes perustuslakimme ei turvaa ns. tukilakkoja, jotka lienevät korporatiivisen ay-liikkeen ikioma keksintö ja lakko-oikeuden laajennus. Tukilakkojen oikeutusta perustellaan "yleisellä tavalla", jolla ei ole mitään tekemistä kansainvälisten sitoumusten kanssa.

En kiistä enkä halua vähätellä ay-liikkeen aikaansaannoksia, jotka ovat mittavat, ja joihin on tarvittu myös lakkoasetta, mutta rajansa kaikella. Ay-liike on omavaltaisesti perustuslakia itse laajentamalla luonut ja ottanut käyttöön tukilakkokäsitteen ja toiminnan. Tukilakko on sellainen kiristystoimi, joka halvaannuttaa nyky-yhteiskunnan avainaloilla nopeasti ja onkin nähtävä yleislakon korvikkeena, kun perusteet eivät yllä yleislakkoon asti.

Mielestäni hallitsemattomat tukilakot tulisi lailla kokonaan kieltää nyky-yhteiskunnassa. Perustuslakimme eivätkä mitkään kansainväliset sitoumukset turvaa tukilakko-oikeuksia vaan ainoastaan perinteisen lakko-oikeuden.

Myönnettäköön, että Seppo Koskinen puhuu myös tukilakosta, mutta lakko-oikeuden lajina ja alaisena. On valitettavaa, että professoritason henkilö puolustelee tukilakkoja mielleyhtymän kautta yleisen lakko-oikeuden pohjalta, jolloin lukijoille syntyy mielikuva niiden oikeutuksesta lakisääteisesti, kun niiden perustana on ainoastaan myöhäsyntyinen yleinen tapa meillä Suomessa. On siinä puurot ja vellit sekaisin.

Mikäli nimike tukilako halutaan säilyttää on sen täytettävä yleislakon perusteet, joista tänä keväänä on oltu tähtitieteellisen etäisyyden päässä. Lainsäätäjien olisi syytä toimia, sillä pelkkä ilmoitusajan pidennys on hyttysen ininää.
Jorma Vapaa
dipl ins, eläkeläinen