Kirjoittajavieras Jarmo Virmavirta:
Joulurauhan julistus
tärkeä asia Turulle

Turun joulurauhan televisioinnista on Turun Sanomien tietojen mukaan syntynyt jonkinlaista kärhämää. Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, vaan tuttu juttu. Siksi on paikallaan kertoa joulurauhan televisioinnin lyhyt historia. Jotain siitä tiedän, olinhan siellä minäkin.

Joulurauhan julistus alkoi säännöllisenä televisio-ohjelmana vasta vuonna 1980. Aloitus ei suinkaan ollut ongelmatonta. Yleisradion tekniikka ei ollut halukas lähettämään paikalle ulkolähetyskalustoa eikä TV 1:stä saatu lähetysaikaa, on ensimmäiset lähetykset toimittanut Juhani Lavén kertonut (Länsi-Suomi 24.12.1994).

Allekirjoittanut oli silloin Yleisradion uutistoiminnan päällikkö. Rakkaudesta Turkuun ja joulurauhan julistuksen kansallista arvoa kunnioittaen otin ohjelman tv-uutisten tuotantoon. Se kuvattiin vaatimattomasti yhdellä kameralla. Toimittajana oli Juhani Lavén, jonka ansiota säännöllisten lähetysten aloittaminen oli.

Seuraava kriisivaihe tuli vuonna 1988, jolloin televisiouutiset puolestaan ilmoitti lopettavansa ohjelman tuottamisen. Olin silloin Turun Sanomien päätoimittaja. Tässä vaiheessa faktaohjelmien ohjelmapäällikkö Leo Lehdistö turkulaisena pelasti joulurauhan televisioinnin ja otti sen TV 1:n ohjelmistoon. Samalla ohjelmille luotiin paremmat tekniset puitteet. Paikalle tuotiin television ulkolähetyskalusto. Turun aluekeskuksen yhteydet oli siinä vaiheessa suunnattu TV 2:een ja kalusto oli entisestään riisuttu.

Leo Lehdistöllä oli jo tässä vaiheessa mielessään ajatuksia kansainvälisestä tuotteesta Wienin filharmoonikkojen konsertin tapaan. Kehittelyn aika tuli paavin vierailun jälkeen kun havaittiin, että paavin kävely tuomiokirkolta piispantaloon televisioitiin useampaan maahan kuin mikään muu tapahtuma Suomesta oli koskaan televisioitu. Siitä syntyi ajatus ekumeenisesta osiosta joulurauhanjulistuksen yhteydessä, jolloin ohjelmalle saataisiin markkinoita ennen muuta katolisissa maissa ja muutenkin laajempaa sisältöä.

Leo Lehdistö otti yhteyksiä kirkkokuntiin ja Turun kaupunkiin. Kaikkialla suhtauduttiin asiaan erittäin myönteisesti - paitsi TV 1:ssä, jossa oli edelleen Lehdistöä lukuunottamatta enemmän harrastusta lopettaa ohjelma kuin kehittää sitä. Tämä aiheutti lopulta sen, ettei TV 1:n myyntiorganisaatio koskaan lähtenyt kunnolla myymään Lehdistön kehittämää tuotetta.

Tämä on joulurauhan julistuksen televisioinnin lyhyt historia. Juhani Lavénin ohella siis Leo Lehdistö on ollut ohjelman kannalta keskeinen henkilö.

Turun kannalta ei enää ole oleellista se, esitetäänkö ohjelma TV 1:ssä, TV 2:ssa vai muualla. Oleellista olisi, että Turku saisi pitkäaikaisen sopimuksen, tuottajan sitoutumisen ohjelman edelleen kehittämiseen sekä esittävän yhtiön mukaan ohjelman markkinointiin maailmalla. Joulurauhan julistus on TPS:n ohella Turun lähes ainoa positiivinen imagotekijä ja sellaisena kaupungille äärettömän tärkeä.
Kirjoittaja Jarmo Virmavirta on Nykypäivä-lehden päätoimittaja.