Velka pois, mutta ei kokonaan

Osakesäästäjät ovat nostaneet Suomen valtion omaisuuden arvon vajaassa vuodessa merkittäväksi. Pääsyyllisenä tähän on Soneran arvonnousu. Kun eduskunta päätti ensimmäisen kerran omistuksen alentamisesta alle sadan prosentin, oli Soneran arvo valtiolle 28 miljardia markkaa, nyt se on, päivän kurssista riippuen, noin 200 miljardia. Valtava lahja sisukkaalle Suomelle.

Valtiontalouden kumulatiivinen alijäämä oli vuosi sitten -164 miljardia markkaa. Tämä alijäämä syntyi 90-luvulla, kun "söimme enemmän kuin tienasimme". Yrityksessä tätä kutsuttaisiin tappioksi.

Vuosi sitten valtiolla oli velkaa noin 444 miljardia markkaa. Soneran rahastamalla valtio saisi puhdasta nyt noin 170 miljardia, tuon alijäämän verran.

Valtiolle jäisi omaisuutta 250 miljardin edestä ja lainamäärä putoaisi 270 miljardiin. Vuotuiset menot alenisivat ehkä 12 miljardilla markalla, kun korkomenot vähenisivät. Tämän verran olisi siis valtion budjetissa pelivaraa - vuodessa.

Suhdannesyistä olisi järkevää pitää valtiontaloudessa pieni pelivara, joten olisi ajan kanssa painettava velkamäärä pienemmäksi kuin valtion omaisuuden todellinen arvo. Tuollaiset 200 - 220 miljardia (28 prosenttia BKT:sta) voisi olla sellainen tasapainotilanne, jota sitten muokattaisiin sen mukaan, mitä poliittiset päättäjät haluavat erilaisina tuloina valtiolle kerätä.

Kun valtion omistuksen arvo ja velkamäärä olisivat järkevässä suhteessa toisiinsa, ei velkaa pitäisi kiirehtiä lyhentämään ennen aikojaan ja budjettitalouden pelivara pitäisi käyttää ns. väistämättömiin tarpeisiin, esimerkiksi alkoholiverotuksen ja palkkaverotuksen alentamiseen.

Valtion (ja kuntienkin) velalla pitää mielestäni olla sama tehtävä kuin lainalla tavallisen kansalaisen asuntohankkeissa: lainalla jaksotetaan suuren kertahankinnan menot usealle vuodelle. Tämähän on järkevää, koska tavallisella kansalaisella on vuosittain käytettävissä vain yhden vuoden ansiotulot. Yksityistalous pyrkii yleensä varallisuuden kasvattamiseen.

Kun valtio on merkittävästi verorahoitteinen, voittoa tavoittelematon yhteisö, pitää sen investointimenot lainoitusta hyväksikäyttäen jakaa usean käyttäjäsukupolven kesken.

Muuten, korkotason nousu prosenttiyksiköllä kasvattaa valtion menoja 5 miljardilla. Pörssikurssin pudotus prosentilla pudottaa Soneran arvoa 20 miljardilla. Huikeita juttuja nämä pörssikurssit.

Niin, että miksi alkoholivero on oikein erikseen mainittu. Laskekaa: vuonna 2004 saa toisesta EU-maasta tuoda alkojuomia 300 litraa. Jos esimerkiksi Saksassa hintaero on 10 mk/litraa, niin Suomipoika säästää 3 000 markkaa käymällä Saksassa. Ei kun porukka kasaan ja dieseli soimaan, Ruotsin kautta iloiset seuramatkat käyntiin. Sitä paitsi - eiköhän siitä Virostakin tule aikanaan EU-maa...
Juha Heinonen
kaupunginkamreeri, Naantali